De au pair – Maartje Fleur

De au pair van Maartje FleurDe liefde van je leven, een groot huis in het bos en geld genoeg. Wat is er meer nodig voor het ideale leven? Caroline lijkt het goed voor elkaar te hebben als ze intrekt bij haar vriend Arthur en zijn dochter Lois. Als echter het lichaam van de voormalige au pair van het gezin gevonden wordt, verandert Carolines leven in een nachtmerrie. De au pair van Maartje Fleur grijpt je vast en laat je niet los tot je weet wat er gebeurd is.

De au pair in het kort

Caroline verruilt haar stadse appartement voor de villa-in-bosrijke-omgeving van Arthur. Samen met haar hond Boes trekt ze bij hem en zijn dochter Lois in. Daarnaast zijn huishoudster Irma Havers en haar zoon Marcel kind aan huis. Havers laat duidelijk merken dat ze Caroline als een indringster ziet. Lois trekt zich niet veel van Caroline aan. Het lukt Caroline niet om een band met haar te krijgen.

Een tijdje lijkt het leven zijn gangetje te gaan. Dan wordt het lichaam van Marilia, de voormalige au pair van het gezin, gevonden. Omdat zij bij Arthur woonde toen ze verdween, en omdat de twee een relatie hadden, is Arthur meteen verdachte.

Caroline denkt er echter anders over. Ze wordt overal gevolgd door Marcel, tot diep in het bos aan toe. Bovendien betrapt ze hem er steeds op dat hij naar jonge vrouwen gluurt. Voor Caroline is het daarom duidelijk dat hij de dader is. En dan is er nog Valerie. Haar man Joost heeft ook een relatie met Marilia gehad. Als Joost op een feestje probeert Caroline te kussen, is Valerie er meteen van overtuigd dat Caroline probeert haar man van haar af te pakken.

Er gebeuren steeds meer vreemde dingen: er wordt ingebroken in het tuinhuisje waar Caroline schilderlessen geeft, de temperatuur loopt veel te hoog op als ze in de sauna zit en Caroline wordt van de weg gereden door een auto. Caroline weet zeker dat iemand het op haar gemunt heeft. Pas als degene die hier achter zit definitief wil toeslaan, ontdekt ze wie het is.

Mijn mening over De au pair

In De au pair wemelt het van de verdachten: Marcel omdat het een raar kereltje met psychische problemen is, Valerie omdat ze de jaloerse echtgenote is, Arthur omdat de vermoorde au pair bij hem woonde en een relatie met hem had toen ze verdween. Daar komt nog eens bij dat Arthur afwijzend reageert als Caroline over Marilia en hun relatie wil praten. Hij wordt steeds boos om allerlei dingen.

Des te groter is de verrassing als uitkomt wie de dader is. Terugkijkend kan ik slechts één moment aanwijzen waaruit je zou kunnen opmaken dat deze persoon er eventueel iets mee te maken zou kunnen hebben. En dan nog zou dat ook zomaar op een andere persoon kunnen slaan. Ik vind het einde dus iets te veel uit de lucht komen vallen.

Als ik nu even niet naar het einde van het boek kijk, dan vind ik De au pair een spannend boek dat lekker wegleest. Door de vele verdachten ben je continu bezig met Caroline mee te denken om erachter te komen wie het nu eigenlijk gedaan heeft. Het verhaal vind ik niet bijzonder origineel, maar ja, in de meeste thrillers draait het erom dat er een moordenaar gevonden moet worden en ook overspel en jaloezie komen vaak om de hoek kijken. Wel vind ik het idee leuk uitgewerkt. Ondanks dat de ontknoping wat plotseling plaatsvindt, is het een goedgekozen einde.

Het grootste deel van het verhaal wordt verteld door Caroline. Af en toe komen ook anderen aan het woord, vooral de familie Havers. Zij laten echter niet veel nuttige informatie los. Hierdoor werkte het voor mij vooral verwarrend als ik opeens in het hoofd van Irma Havers zat in plaats van bij Caroline. Het boek is verder spannend genoeg om het niet weg te willen leggen. Gelukkig zijn de hoofdstukken niet bijzonder lang, zodat er tenminste regelmatig een natuurlijk moment is om even te stoppen met lezen. Of ik dit boek zou aanraden aan anderen? Ja, als je een spannend boek zoekt om lekker ontspannen mee weg te duiken in een luie stoel, dan zeker wel!

3 sterren

Meer informatie over De au pair

  • Uitgeverij: Sijthoff
  • Verschijningsdatum: april 2014
  • Aantal pagina’s: 272
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789021809854
  • ISBN (ebook): 9789021809861

 

Plaats een reactie