De laatste roos van de zomer – Santa Montefiore

De laatste roos van de zomer van Santa MontefioreIn dit derde deel over drie vrouwen die opgroeiden op en rond kasteel Deverill, keren de drie terug naar hun geboortegrond. Kitty krijgt het moeilijk als haar grote liefde Jack terugkeert uit Amerika. Bridie heeft het kasteel gekocht maar heeft moeite daar te wennen. En Celia als laatste keert terug uit Zuid-Afrika, waar ze een fortuin heeft verdiend met een mijnbouwbedrijf. Hoewel ze er nu alle drie weer zijn, zal het toch nooit meer zo zijn als vroeger. De laatste roos van de zomer van Santa Montefiore beschrijft de ontwikkelingen rond kasteel Deverill in de jaren 1939-1953.

De laatste roos van de zomer in het kort

Na jaren op de vlucht geweest te zijn voor zijn verleden is het voor Jack O’Leary eindelijk veilig terug te keren naar Ballinakelly. Daar blijkt dat zijn liefde voor Kitty Deverill niet verdwenen is en dat ook Kitty nog van hem houdt. Ze zijn echter beide getrouwd en hebben kinderen. Celia heeft in Zuid-Afrika een fortuin vergaard door op een vergeten stuk grond van haar vader een mijnbouwbedrijf te beginnen. Zij keert terug naar Engeland, waar ze eerder woonde.

Bridie woont nu in kasteel Deverill, samen met haar man de graaf Di Marcantonio en hun zoontje. Ze kan er echter niet aarden. Het is niet haar wereld waarin ze zich nu begeeft. Ze weet dat van de twee kinderen die ze heeft gebaard na een korte affaire met Lord Deverill, er eentje bij Kitty woont. Deze JP weet niet dat zij zijn moeder is. Wat Bridie niet weet, is dat haar dochter niet doodgeboren is maar in Amerika is opgegroeid bij adoptieouders. Deze Martha komt ook naar Ierland om haar echte moeder te zoeken.

Bij toeval ontmoeten JP en Martha elkaar. Ze weten niet dat ze broer en zus zijn en dat heeft grote gevolgen. Ze worden verliefd. Dit betekent dat het hoog tijd wordt een deel van de familiegeheimen openbaar te maken. Er blijven echter nog genoeg geheimen over om het leven heel ingewikkeld te maken.

De Tweede Wereldoorlog komt en neemt de levens van veel mensen. Ook de familie Deverill blijft niet gespaard. Ze weten er echter bovenop te komen, zoals ze altijd doen. De vloek die ervoor heeft gezorgd dat alle Lords Deverill na hun dood als geest in het kasteel blijven zitten, duurt echter nog steeds voort. Gaat het lukken een O’Leary als het kasteelheer te krijgen zodat ook zij rust zullen vinden?

Mijn mening over De laatste roos van de zomer

Het is jammer dat dit alweer het laatste deel in de driedelige serie is. Ik had best nog wat meer over de Deverills en de O’Learys willen lezen. Maar wel leuk is dat het nu een afgerond geheel is. De losse eindjes zijn opgelost en de geheimen de wereld uit geholpen.

Voor je in dit boek begint, moet je echt eerst De vrouwen van kasteel Deverill en Als de rododendron bloeit lezen. Die achtergrondinformatie is nodig om het boek goed te kunnen volgen. Maar zoals ik al zei in mijn recensie van Als de rododendron bloeit is dat geen straf. Ook De laatste roos van de zomer leest weer heerlijk weg. Het is een fijn boek voor in de zomer.

Er gaat vrij veel tijd voorbij, het verhaal loopt van 1939 tot 1953. Af en toe worden er dan ook wat jaren overgeslagen. Het zorgt wel dat de vaart er lekker in blijft. Wel moet je goed in de gaten blijven houden waar in de tijd je zit. In het begin van het eerste boek is Kitty bijvoorbeeld 10 jaar oud en aan het einde 53. Toch had ik de neiging haar een beetje als een kind, of in ieder geval niet ouder dan een jonge vrouw, te zien.

Wat ik niet helemaal begrijp, zijn de Nederlands titels van de boeken. Het laatste deel bijvoorbeeld heet The last secret of de Deverills wat een begrijpelijke titel is omdat er een groot geheim centraal staat. En daar wordt dan in het Nederlands De laatste roos van de zomer van gemaakt. Terwijl er in het boek zowel zomers als winters voorbijgaan en er geen speciale rol voor de roos is weggelegd. Maar laat je daar vooral niet door weerhouden om de reeks te gaan lezen, want het is zeker de moeite waard!

4 sterren

Meer informatie over De laatste roos van de zomer

  • Oorspronkelijke titel: The last secret of the Deverills
  • Uitgever: Boekerij
  • Verschijningsdatum: april 2017
  • Aantal pagina’s: 400
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789022574669
  • ISBN (ebook): 9789402308365

Plaats een reactie