Als het zaterdag wordt – Nicci French

Als het zaterdag wordt van Nicci FrenchDe 32-jarige Hannah zit al dertien jaar in een psychiatrische gevangenis omdat ze haar moeder, stiefvader en broertje op gruwelijke wijze heeft vermoord. Frieda Klein wordt gevraagd haar te bezoeken om te onderzoeken of ze wel echt gestoord is. Frieda ontdekt al snel dat Hannah’s zaak niet zo eenvoudig is als hij lijkt. Frieda kan het niet loslaten en bijt zich vast in de zaak tot ze de juiste gang van zaken heeft gereconstrueerd. Dit tot groot ongenoegen van een aantal politiemensen. Als het zaterdag wordt is het zesde deel in de reeks over psychotherapeute Frieda Klein van Nicci French.

Als het zaterdag wordt in het kort

Een jaar geleden heeft Walter Levin, mede om Frieda Klein een plezier te doen, de baan van politie-inspecteur Karlsson gered. Als tegenprestatie verwacht hij nu van Frieda dat ze met Hannah Docherty gaat praten. Hannah is 32 en zit al 13 jaar opgesloten in een psychiatrische instelling omdat ze geestelijk niet in orde zou zijn. De rechercheur die voor haar veroordeling heeft gezorgd, blijkt niet altijd goed werk geleverd te hebben en zijn oude zaken worden opnieuw bekeken.

Frieda wil eigenlijk niet meer bij politie-zaken betrokken raken, maar heeft nu geen andere keus dan toe te stemmen. Ze zal één keer bij Hannah op bezoek gaan en het dan daarbij laten. Die ene keer leidt er echter toe dat Frieda in de onschuld van Hannah gaat geloven. Ze zet al haar tijd en vrienden in om de echte dader te vinden. Hier is niet iedereen even blij mee.

Ondertussen laat ook Dean Reeve weer van zich horen. Eerder ontmaskerde Frieda hem als ontvoerder en moordenaar. Sinds de in scène gezette zelfmoord van zijn tweelingbroer, waarbij alle andere dachten dat Dean zelf was overleden, is hij spoorloos. Frieda is ervan overtuigd dat hij degene is die steeds onzichtbaar en op onverwachte momenten in haar leven opduikt.

Mijn mening over Als het zaterdag wordt

Als het zaterdag wordt is het zesde deel in een serie over psychotherapeute Frieda Klein. Elk verhaal staat los van het vorige, maar het leven van Frieda Klein ontwikkelt zich wel door de boeken heen. Daarom zou ik je zeker aanraden bij het begin te beginnen (Blauwe maandag). Na Als het zaterdag wordt zullen nog twee delen volgen. Nummer zeven zal ongetwijfeld iets met zondag zijn, maar wat ze dan van nummer acht gaan maken? De maandag is immers al aan de beurt geweest.

Voor je aan Als het zaterdag wordt begint, moet je even teruggaan naar het einde van Denken aan vrijdag. Daar zien we bouwvakker Marty, een bekende van Frieda’s vriend Josef, zijn spullen pakken en vertrekken. Het boek eindigt echter met de zinnen ‘Toen ging Dean Reeve weg. Fluitend trok hij de deur achter zich dicht.’ Nu weten we dus dat Dean Reeve inderdaad nog leeft en dat Frieda gelijk heeft.

In Als het zaterdag wordt is Frieda weer helemaal terug in haar rol als psychotherapeute die tegen wil en dank politiewerk doet. Ze raakt er steeds maar weer bij betrokken, hoe ze zich ook voorneemt het niet meer te doen. Misschien moet ze zelf eens wat langer in therapie, om dat af te leren? Ook de titel past perfect in het rijtje. De serie begon bij maandag, toen volgde dinsdag en nu zijn we al weer bij zaterdag. Het enige zaterdagse wat ik aan het boek heb kunnen ontdekken, is echter dat het op een zaterdag begint. De logica van de titels uit deze serie ontgaat me dan ook.

Ik vond Als het zaterdag wordt niet bijzonder spannend. De moorden zijn jaren geleden al gepleegd en de vraag is alleen nog of Hannah het echt gedaan heeft. Tijdens Frieda’s onderzoek wordt een van haar tipgevers vermoord. Aan deze moord wordt verder echter nauwelijks aandacht besteed. Aan het einde wordt nog een poging gedaan het spannend te maken als Bruce Stringer verdwijnt. Deze man doet onderzoek naar het wel of niet bestaan van Dean Reeve. Dan kan ik al wel raden wie voor zijn verdwijning heeft gezorgd.

Als het zaterdag wordt is geschreven in de vlotte stijl van Nicci French en de personages zijn herkenbaar. Zo loopt Frieda weer urenlang door de regen door Londen en staan haar vrienden altijd voor haar klaar. Wat dat betreft was het een lekker boek om te lezen. Vanwege het gebrek aan spanning geef ik dit boek toch niet meer dan drie sterren.

3 sterren

Meer informatie over Als het zaterdag wordt

  • Oorspronkelijke titel: Saturday Requiem
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: maart 2016
  • Aantal pagina’s: 386
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook, hardcover, dwarsligger, luisterboek
  • ISBN (paperback): 9789026328442
  • ISBN (ebook): 9789026333842
  • ISBN (hardcover): 9789026333859
  • ISBN (dwarsligger): 9789049804541
  • ISBN (luisterboek): 9789026335808

Kijk ook eens op niccifrench.nl voor meer informatie over de auteurs!

Plaats een reactie