Hendrik Groen ontmaskerd!

Hendrik Groen
Bron foto: Meulenhoff

Wie is toch die Hendrik Groen? Die vraag heeft menig lezer gesteld. Ik heb ook al veel mensen op mijn website langs zien komen die zich afvroegen wie de man achter het pseudoniem is. En nu is het dan eindelijk bekend: de man achter Hendrik Groen heet Peter de Smet. Dit lees ik in NRC Handelsblad van 26 april 2016.

Het is echter geen nieuws. Op tzum.info stond in een reactie al te lezen dat het om deze Peter de Smet gaat. Dat wordt gezegd door Henk Verweerd. Deze naam komt ook terug in het artikel in de NRC.

In de NRC wordt namelijk gezegd dat deze Henk Verweerd werkt bij uitgeverij Liverse en vanuit die functie contact opnam met Hendrik Groen. Groen had namelijk al een aantal dagboekfragmenten gepubliceerd op torpedomagazine.nl en dat was opgevallen. Er zou in januari 2014 een boek gaan verschijnen, maar dat ging uiteindelijk niet door. Hendrik Groen ging naar een ander.

In juni 2014 verscheen dan toch Pogingen iets van het leven te maken, het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 ¼ jaar. En het vervolg is bekend: het boek werd razendpopulair en iedereen vroeg zich af wie die mysterieuze Hendrik Groen nu eigenlijk was. Misschien heeft dat zelfs nog wel bijgedragen aan de populariteit?

Een tweede boek kon niet uitblijven en zo verscheen Zolang er leven is in januari 2016. In dat boek kondigde Hendrik Groen aan misschien maar eens een roman te gaan schrijven. In mijn recensie vroeg ik me af of dat boek ook daadwerkelijk in de winkel zou komen te liggen. En jawel, in het stuk in de NRC staat dat uitgever Meulenhoff als volgende boek een roman van Hendrik Groen zal uitbrengen.

Nu begin ik toch kritisch te worden. Dat Hendrik Groen en zijn dagboeken een succes zijn, begrijp ik. Ze zijn leuk geschreven met lekker droge humor. Maar of deze Hendrik Groen dan ook een goede romanschrijver zal zijn? Zijn boek zal ongetwijfeld goed verkopen. Zijn naamsbekendheid is groot. Maar een goede dagboekschrijver is niet automatisch een goede romanschrijver.

Nu is Hendrik Groen natuurlijk niet echt. Ik ken het werk van Peter de Smet verder niet, dus het kan prima zijn dat hij een uitstekende schrijver is. Dat bewijzen de dagboeken van Hendrik Groen ook wel. Dan is mijn volgende vraag: is er nog iets van Hendrik Groen terug te vinden in die roman? Anders dan zijn naam op de cover dus. Het lijkt er een beetje op dat de naam Hendrik Groen wordt uitgemolken.

Toch moet ik toegeven dat ook ik nieuwsgierig ben naar dit nieuwste werk van Hendrik Groen. Als het uitkomt, zal ik het zeer waarschijnlijk snel gaan lezen!

1 gedachte over “Hendrik Groen ontmaskerd!”

  1. Ha! Ha! Ha! En ik wilde Hendrik Groen nog wel een kaart sturen naar het bejaardenhuis in Egmond.
    Toch wel jammer. Ergens. Het is een beetje zoals kleuters naar een poppenkast kijken. Ze geloven dat die poppen (of willen dat geloven) echt zijn en dan laat zich opeens de poppenspeler zien. Wat een mop dat de schrijver 3 jaar jonger is dan ik. Ben ik nou de enige die in die bejaarde man geloofde en zijn ervaringen in dat bejaardenhuis?

    Beantwoorden

Plaats een reactie