Zonder gezicht – Robert Bryndza

Zonder gezicht van Robert BryndzaVijftien jaar geleden werkte Kate Marshall nog niet zo lang bij de politie. Ze was betrokken bij het onderzoek naar een seriemoordenaar. Door een toeval ontdekte ze wie hij was en werd ze bijna zijn vijfde slachtoffer. Nu duikt er een copycat op, die het werk van de eerste moordenaar precies nadoet. Ook hij wil Kate als laatste slachtoffer. Zal het haar weer lukken hem te slim af te zijn? Zonder gezicht van Robert Bryndza is het eerste deel in een serie met Kate Marshall in de hoofdrol.

Zonder gezicht in het kort

Kate Marshall is nog een jonge politievrouw als ze betrokken is bij de zaak van een seriemoordenaar. Door toeval ontdekt ze wie de dader is en dan blijkt hij het ook op haar voorzien te hebben. Hoewel Kate hem wist te overmeesteren, kreeg ze toch niet de waardering die ze verdiende, omdat ze eerder iets met de man heeft gehad.

Jaren later wordt er een meisje gevonden dat op dezelfde manier gedood is als de slachtoffers van de seriemoordenaar. Die zit echter nog vast, dus er is een copycat actief. Ongewild raakt Kate betrokken bij deze nieuwe zaak, doordat een echtpaar haar vraagt onderzoek te doen naar de verdwijning van hun dochter. Kate werkt al lang niet meer bij de politie maar voor de gelegenheid gaat ze als privédetective aan de slag.

De nieuwe moorden lijken sprekend op de eerdere. In het verleden was Kate het laatste slachtoffer. Ook de copycat heeft haar op het oog. Hij heeft heel speciale plannen met haar. Hoewel Kate haar eigen onderzoek doet, werkt ze wel samen met de politie. Die zal er nu voor moeten zorgen dat het deze keer weer goed afloopt.

Mijn mening

Dit was echt een spannend boek. Een beetje onsmakelijk af en toe, want de moordenaar hield er wat vreemde voorkeuren op na. Op zich vond ik het verhaal niet bijzonder origineel, het gebeurt wel vaker dat bekende daders later door een ander nagedaan worden. Wat het iets meer bijzonder maakte, was hetgeen Kate en de dader nog bond door gebeurtenissen uit het verleden.

Het verhaal is vooral geschreven vanuit Kate. Af en toe komt de dader uit de eerste zaak aan het woord maar de copycat laat pas tegen het einde van zich horen. Zo krijg je alleen indirect mee wat hij van plan is en dat voegt wat extra spanning toe.

Wie de nieuwe moordenaar is, ontdek je pas als Kate er ook achter komt. Dat is vrij laat, maar eigenlijk is het niet eens zo relevant wie het is. De vraag is meer of hij op tijd gepakt gaat worden. Maar aangezien voorin het boek staat dat het “Deel 1 van de Kate Marshall-serie” is, weet je al genoeg, denk ik. Dat moet je dus niet te goed in je achterhoofd houden als je aan het lezen bent, dat haalt toch weer een deel van de spanning weg.

Het boek is verdeeld in redelijk overzichtelijke hoofdstukken. Dat maakt het wat makkelijker om het af en toe even weg te leggen. Het leest verder wel lekker weg. Net als in het vorige boek van Robert Bryndza dat ik las, Doods geheim, werd het motief van de dader pas laat duidelijk, maar het werd wel duidelijk. Wel is het aantal slachtoffers vrij groot, dat vind ik altijd wat minder. Ik heb me echter zeker wel vermaakt met dit boek. Al met al vond ik het goed genoeg voor vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Zonder gezicht

 • Oorspronkelijke titel: Nine Elms
 • Uitgeverij: Boekerij
 • Verschijningsdatum: juli 2020
 • Aantal pagina’s: 400
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789022593400
  • E-book: 9789402314175
  • Luisterboek: 9789052862798

Plaats een reactie