Schaduwland – Robert Bryndza

Schaduwland van Robert BryndzaAls Kate Marshall met haar zoon aan het duiken is in een stuwmeer, stuit ze op een lijk. Door de politie wordt zijn dood afgedaan als een ongeluk. Hoe heeft dit echter kunnen gebeuren, gegeven dat de jongen een goede zwemmer was? Kate vertrouwt het niet en duikt samen met haar assistent Tristan in de zaak. Daarbij komen ze erachter dat er in de omgeving al een aantal mensen zijn verdwenen. Als ook een collega van de universiteit verdwijnt, wordt de druk extra hoog om de ware toedracht te ontrafelen. Schaduwland is het tweede deel in een serie over Kate Marshall van Robert Bryndza.

Schaduwland in het kort

Kate Marshall en haar zoon Jake zijn gaan duiken in een stuwmeer. Bij de vorming van dit stuwmeer, ten behoeve van de bouw van een waterkrachtcentrale, is een aantal dorpen onder water komen te staan en Jake wil die graag zien. Ze vinden niet alleen de kerk, maar ook een drijvend lijk. Kate meldt het bij de plaatselijke politie. Al snel is de zaak gesloten: het was een ongeluk.

Kate staat er verder niet zo bij stil, tot ze een tijdje later wordt aangesproken door de moeder van de overledene. Haar zoon was een uitstekende zwemmer. Ze gelooft niet dat hij is verdronken. Er moet meer aan de hand zijn. Kate en haar assistent Tristan hebben ook zo hun twijfels, dus gaan ze op onderzoek uit.

Al snel stuiten ze op allerlei duistere zaken. Er zijn in de omgeving van het stuwmeer meerdere mensen verdwenen en ook blijken er eerder doden gevonden te zijn. Dat werd echter steeds snel toegeschreven aan een ongeluk.

Kate en Tristan werken normaal gesproken aan de universiteit. Als er een hoogleraar verdwijnt, moeten ze alles op alles zetten om haar terug te vinden voordat de dader doet wat hij altijd doet en ze uiteindelijk in het stuwmeer zal belanden. Het is echter nog niet zo gemakkelijk omdat de mogelijke betrokkenen allemaal elkaar de hand boven het hoofd houden. Kate en Tristan zetten echter door, met gevaar voor eigen leven.

Mijn mening

Schaduwland is het tweede deel in een serie over Kate Marshall. Naar mijn idee is het niet strikt noodzakelijk om eerst het eerste deel, Zonder gezicht, te lezen. Het is echter wel leuker. Er komt eigenlijk maar een klein deel uit het eerste boek terug in het tweede, namelijk als Jake zijn vader wil ontmoeten. En ik zag dat er ook al een derde deel is verschenen: Vallend duister. Mij bevalt deze serie wel.

De slachtoffers van Robert Bryndza, nou ja van zijn daders dan, worden allemaal behoorlijk toegetakeld. Zo ook in dit boek. Bij eentje krijg je precies te zien hoe hij te werk gaat en wat hij haar allemaal aandoet. Ik zou zeggen, kijk uit voor vreemde mannen want dit wil je niet meemaken!

Ik vond het lastig om er zelf achter te komen wie de dader was. Hij werd naar mijn idee wat laat in het verhaal geïntroduceerd. Maar op het moment dat Kate hem ontmaskert, verraadt hij zichzelf ook meteen. Hij is eerder ook al aan het woord geweest, maar hij zegt natuurlijk niet wie hij is. Aan de ene kant maakt dit het wel spannend maar aan de andere kant komt het ook een beetje uit de lucht vallen.

Het verhaal leest prettig. Het meeste wat er gebeurt is relevant voor het verhaal. Behalve dan misschien de ontmoeting van Jake met zijn vader (die ik in mijn samenvatting niet noem, omdat het verder niet zo belangrijk leek). Ik las echter in het nawoord dat Bryndza dat gedeelte opgenomen had omdat zoveel lezers het zo leuk vonden om die man te haten en wilden weten hoe het met hem ging. Ikzelf vond het wat minder. Ik mocht hem ook niet, maar daarom wilde ik hem juist liever niet nog een keer tegenkomen.

Net als het vorige boek vond ik Schaduwland zeer de moeite waar om te lezen en ik kijk uit naar het volgende deel. Ik geef het daarom vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Schaduwland

 • Oorspronkelijke titel: Shadow Sands
 • Uitgeverij: Boekerij
 • Verschijningsdatum: maart 2021
 • Aantal pagina’s: 303
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789402313468
  • E-book: 9789402313468
  • Luisterboek: 9789052863597

Plaats een reactie