Zoek de zon op – Jenny Colgan

Zoek de zon op van Jenny ColganNina (die je misschien nog kent van Op goed geluk, het eerste deel van de serie Happy ever after) is hoogzwanger en heeft hulp nodig in haar boekwinkel-in-een-bus. Ook Ramsay Urquart heeft hulp nodig met zijn kinderen, nu de zoveelste au pair gillend is weggerend. Zoë heeft dringend werk nodig. Met haar zoontje Hari vertrekt ze vanuit Londen naar Schotland om zowel Nina als Ramsay te helpen. Ze blijkt al haar doorzettingsvermogen nodig te hebben om zowel de kinderen als de boekverkopen onder controle te krijgen. Zoek de zon op is het tweede deel van Jenny Colgans reeks Happy ever after.

Zoek de zon op in het kort

Zoë is een paar jaar geleden per ongeluk zwanger geraakt. Het resultaat, haar nu vierjarige zoontje Hari, is een lief kind maar hij praat nog niet. Zijn vader Jaz ziet hij zelden, die neemt zijn verantwoordelijkheid als vader niet echt. Zoë heeft het niet breed en als de huur van haar appartementje opeens flink omhoog gaat, heeft ze echt een probleem.

Nina, die een paar jaar eerder een boekwinkel in een bus begon in de Schotse hooglanden, is zwanger. Met haar dikke buik worden veel werkzaamheden steeds zwaarder en daarom zoekt ze iemand om te helpen in de bus. Ook Ramsay Urquart heeft hulp nodig. Hij heeft drie kinderen en de moeder is weg. Au pairs houden het nooit lang bij ze uit. De laatste is net weggelopen. Via Nina’s vriendin Surinder komen Nina en Ramsay in contact met Zoë. Zij kan als au pair aan de slag, waarbij ze ook in het grote huis van Ramsay kan wonen. Daarnaast zal ze overdag helpen in de boekenbus.

Een mooie regeling, lijkt het. Als Zoë echter kennismaakt met de kinderen, blijken die helemaal niet op haar te zitten wachten. Ze zijn ronduit onbeschoft. De vader ziet ze nauwelijks en de huishoudster, die overdag een oogje in het zeil houdt, is allang blij dat ze het probleem op een ander kan afschuiven. Daarnaast blijkt het verkopen van boeken ook niet zo gemakkelijk. Al snel moet Zoë het alleen doen, omdat Nina het niet meer kan. De vaste klanten willen echter van alles wat Nina wel had kunnen regelen maar waarvan Zoë geen idee heeft wat ze nu precies vragen.

Zoë is wel wat gewend, dus ze weet de kinderen goed aan te pakken. Langzaam maar zeker lukt het haar hun vertrouwen te winnen en ze zover te krijgen dat ze gaan helpen in het huishouden, in plaats van alleen maar in de keuken rond te hangen. Ook in de boekwinkel maakt Zoë vorderingen. Daarvoor moet ze wel haar eigen weg gaan, wat Nina haar niet in dank zal afnemen.

Alles lijkt redelijk onder controle, tot Hari verdwijnt. Dat zet een reeks gebeurtenissen in gang met een onverwachte afloop.

Mijn mening

Ik vind de boeken van Jenny Colgan altijd geweldig. Ze heeft zo’n vrolijke schrijfstijl waarbij ze af en toe als schijfster ook nog wat van zich laat horen. De personages zijn meestal van het type dat je wel meteen aardig moet vinden. Ik vond het wel een beetje vreemd dat Nina was veranderd van typisch hoofdpersoon naar iemand die eigenlijk niet zo heel aardig is. Ze huurt wel iemand in om haar te helpen maar die kan eigenlijk nauwelijks iets goed doen. Het zal wel aan de zwangerschapshormonen liggen, in combinatie met het feit dat Nina haar levenswerk noodgedwongen aan een ander moet overlaten.

De hoofdpersonen in de boeken van Jenny Colgan zijn steevast sterke jonge vrouwen die in een moeilijke positie zitten. Het is fijn om te lezen dat het dan toch nog zo goed kan komen. Maar als je dan verder gaat denken over hoe dat in het echte leven zou gaan, dan slaat de twijfel opeens toe. In het echt loopt het natuurlijk altijd anders. Niet teveel bij stilstaan dus, maar lekker genieten van het boek.

Bij Zoek de zon op vroeg ik me de hele tijd af wat de betekenis van de titel was. Zoë verhuisde immers van Londen, een stad die afgeschilderd werd als altijd zonnig, naar Schotland, waar het heel vaak slecht weer is. Dat weer speelt ook een grote rol in het boek. Ik denk dat je de titel figuurlijk moet nemen. De zon vind je niet door naar een warm land te gaan, maar door je leven zodanig te veranderen dat je doet wat goed voor je is en zodat je de juiste mensen ontmoet. Het lezen van dit boek is een goed begin!

Ook lezen? Ga dan naar dit boek bij bol.com:

4 sterren

Meer informatie over Zoek de zon op

  • Oorspronkelijke titel: The bookshop on the shore
  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • Verschijningsdatum: mei 2021
  • Aantal pagina’s: 432
  • Verkrijgbaar als:
    • Paperback (ISBN: 9789024590940)
    • E-book (ISBN: 9789024590957)

Plaats een reactie