Eindeloos dichtbij – Jenny Colgan

Eindeloos dichtbij van Jenny ColganDe Londense Lissa heeft iets ergs meegemaakt. Om tot rust te komen, ruilt ze voor drie maanden van werkplek en woning met de Schot Cormac. Voor beiden is het erg wennen aan de nieuwe omgeving. Ze praten alleen met elkaar via chatberichten. Aanvankelijk gaat het alleen over werk, maar gaandeweg worden ze steeds vertrouwelijker. Ze blijken meer gemeen te hebben dan ze dachten. Na verloop van tijd is het onvermijdelijk: ze gaan elkaar ontmoeten. Voldoen ze dan aan het beeld dat ze van elkaar hebben gekregen? Eindeloos dichtbij van Jenny Colgan is net wat anders dan haar andere boeken, maar niet minder lief.

Eindeloos dichtbij in het kort

Lissa werkt als verpleegkundige in Londen. Als ze op een dag terugkomt van een huisbezoek, gebeurt er iets ergs. Ze is getuige van een aanrijding waarbij een jongen betrokken is die ze kent. Ook Cormac werkt als verpleegkundige, maar dan in de omgeving van Kirrinfief, Schotland. Ook hij heeft in het verleden erge dingen meegemaakt, toen hij in het leger zat.

Omdat het niet goed gaat met Lissa, wordt ze door haar werkgever op uitwisseling gestuurd. Cormac wordt bereid gevonden de andere kant van de ruil te zijn. En zo vertrekt Lissa voor drie maanden naar Schotland om het werk van Cormac te gaan doen en gaat hij naar Londen om haar plaats in te nemen.

Lissa moet erg wennen in Schotland. De mensen zijn vriendelijk tegen haar en proberen een praatje te maken, maar dat is ze helemaal niet gewend. Ze reageert dan ook heel afstandelijk. De mensen gaan haar dan ook al snel wat arrogant vinden. Andersom heeft Cormac er moeite mee dat niemand zomaar een gesprek begint. Hij moet echt zijn weg vinden in de grote stad.

Lissa en Cormac communiceren via chatberichten. Dat doen ze voornamelijk om elkaar te vertellen over de bijzonderheden van de patiënten die ze moeten bezoeken. Na een tijdje beginnen er echter ook wat privézaken in de gesprekken te komen. Ze leren elkaar een klein beetje kennen, hoewel ze elkaar nooit gezien hebben.

Op een dag moet Lissa terug naar Londen om te getuigen in het proces tegen de dader van de aanrijding. Een uitstekende kans voor haar en Cormac om elkaar eindelijk te ontmoeten. Ze kijken er erg naar uit, maar het loopt niet zoals gepland. Maakt dit de groeiende genegenheid voorgoed kapot, of is er toch nog hoop?

Mijn mening

Eindeloos dichtbij is het vervolg op Zoek de zon op en Op goed geluk, respectievelijk deel 2 en deel 1 van de Happy ever after-serie van Jenny Colgan. In dit boek zijn de hoofdpersonen uit de eerste twee boeken allebei inmiddels volledig geïntegreerd in de Schotse samenleving. Leuk om ze terug te zien in dit boek en te zien dat het goed met ze gaat.

Ik vond het verhaal net iets anders dan de andere twee boeken. Lissa is veel meer een echt stadsmeisje dat zich in het begin eigenlijk liever niet wil aanpassen. Ze denkt natuurlijk ook dat ze na drie maanden weer terug zal gaan, dus dat is begrijpelijk. Deze keer komt er wel meer stadsleven in het verhaal voor, doordat Cormac zich nu in Londen moet zien te redden. Het verbaast me om te zien dat hij het daar nog betrekkelijk makkelijk redt.

Net als altijd draait het in dit boek weer om de liefde. Op een iets andere manier dan anders, want de twee hoofdpersonen zien elkaar pas tegen het einde in het echt. Toch leuk om te zien dat er ook iets kan gebeuren als mensen alleen digitaal contact hebben!

De Schotse natuur kwam weer heerlijk om de hoek kijken. Niet zo veel als in het vorige boek, maar het ontluikende voorjaar kwam goed aan bod. Deze keer was het meestal goed weer, in tegenstelling tot het vorige boek. Toch ook wel eens fijn. Eindeloos dichtbij is geschreven in de kenmerkende vrolijke schrijfstijl van Jenny Colgan. Alleen daarvan word je al blij. Al met al heb ik het verhaal met plezier gelezen. Ik hoop dat er gauw weer een nieuwe serie komt!

Ook lezen? Je vindt dit boek bij bol.com:

4 sterren

Meer informatie over Eindeloos dichtbij

 • Oorspronkelijke titel: Five hundred miles from you
 • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
 • Verschijningsdatum: augustus 2021
 • Aantal pagina’s: 384
 • Verkrijgbaar als:
  • Paperback (ISBN: 9789024590988)
  • E-book (ISBN: 9789024590995)
  • Luisterboek (ISBN: 9789024596300)

Plaats een reactie