Winternacht – Suzanne Vermeer

Winternacht van Suzanne VermeerPas als ze al vijfendertig is, vertellen de ouders van Karin ter Duin haar dat ze niet haar echte ouders zijn. Haar echte vader woont in Canada en ligt op sterven. Karin gaat er meteen heen met haar zoontje Sam. Eenmaal ter plaatse raakt Karin bij toeval betrokken bij de zaak van de verdwijning van een vijfjarig meisje uit de buurt. Kort daarna verdwijnen er meer kinderen en komt de zaak dichterbij dan haar lief is. Ondertussen ontdekt ze de schokkende waarheid over haar biologische ouders. Winternacht is de winterthriller van 2017 van Suzanne Vermeer.

Winternacht in het kort

Karins wereld staat op zijn kop als haar ouders haar vertellen dat ze haar geadopteerd hebben. Eigenlijk zouden ze het haar nooit verteld hebben, maar haar biologische vader ligt op sterven en heeft om haar gevraagd. Daarom komt Karin er pas op haar vijfendertigste achter dat haar ouders haar ouders niet zijn. Karin is geschokt maar besluit uiteindelijk toch samen met haar zoontje Sam naar Canada af te reizen, waar haar vader woont. Ook blijkt ze daar een broer, Jonas, te hebben.

In Canada wordt Karin opgevangen door Jonas en zijn vriendin Hailey. Veel tijd hebben ze echter niet voor haar omdat ze meehelpen met de zoektocht naar de vermiste vijfjarige Liv Tremblay. Als het meisje gevonden wordt, is het voor haar echter al te laat. Er wordt iemand aangehouden, maar toch volgen er meer verdwijningen van jonge kinderen.

Ondertussen maakt Karin kennis met haar echte vader en hoort ze meer over de geschiedenis van haar familie. Het noodlot blijkt ze niet gunstig gezind geweest te zijn. Haar echte moeder is al lang geleden overleden en er blijkt nog een oudere broer geweest te zijn, die op jonge leeftijd overleed aan een hersenziekte. Karin stuit in haar pogingen haar familie te leren kennen op een paar geheimen die tot dan toe goed verborgen waren gebleven.

De toestand komt tot een climax als ook Karins zoontje slachtoffer lijkt te worden van de kinderontvoerder. Is haar nieuwe familie wel zo goed te vertrouwen als ze dacht?

Mijn mening over Winternacht

Bij Suzanne Vermeer denk je aan vakantie. In Winternacht komt niet veel vakantie voor, maar wel flink veel sneeuw. Voor ons hier in Nederland is dat natuurlijk iets waar je voor op wintersport moet. Toch een beetje vakantie-achtig dus.

Winternacht combineert twee verhaallijnen, die over de herkomst van Karin en die over de ontvoering van de kinderen. Tegen het einde van het boek komen die lijnen mooi bij elkaar. Er gebeurt dus genoeg in het boek om de aandacht vast te houden. Spannend is het ook wel, want wat is er toch met die verdwenen kinderen gebeurd?

Verschillende personages vertellen het verhaal. Ook de ontvoerder komt af en toe aan het woord. Dat is wel zo gedaan dat het niet duidelijk is wie het is. Dat is mooi. Karin is duidelijk de hoofdpersoon, zij heeft het meest te zeggen. De hoofdstukken zijn niet lang, zo blijft de vaart er lekker in en zijn er regelmatig natuurlijke momenten om even te stoppen met lezen. Hoewel je eigenlijk liever niet zou willen stoppen met lezen natuurlijk.

De ontknoping kwam uiteindelijk niet heel onverwacht: ik had het op een gegeven moment zien aankomen. Dat is aan de ene kant goed want eindes die uit de lucht komen vallen zijn niet mijn favoriet. Aan de andere kant haalt het wel wat van de spanning weg.

Over het aantal sterren twijfel ik een beetje. Ik vond Winternacht beter dan eerdere boeken die ik van Suzanne Vermeer las. Het is net of de schrijver er nog een beetje in moest komen. De vorige twee gaf ik drie sterren, dus deze krijgt er vier!

4 sterren

Meer informatie over Winternacht

  • Uitgeverij: A.W. Bruna
  • Verschijningsdatum: 14 november 2017
  • Aantal pagina’s: 312
  • Verkrijgbaar als:
    • Paperback (ISBN: 9789400508422)
    • Ebook (ISBN: 9789044976106)
    • Audioboek (ISBN: 9789046171431)

Plaats een reactie