Winter in de kleine bakkerij – Jenny Colgan

winter in de kleine bakkerij van Jenny ColganPolly heeft haar draai gevonden op het getijdeneiland Mount Polbearne. Ze vult haar dagen met bakken en het verkopen van haar baksels en is gelukkig met vriend Huckle in hun vuurtoren. Ze verheugt zich op een luie kerst. Maar een geheim van haar beste vriendin Karensa gooit roet in het eten. Zo zeer dat het ook de relatie met Huckle op losse schroeven zet. Kan ze het deze keer nog oplossen door zich op het bakken te storten? Winter in de kleine bakkerij is het derde en laatste deel van de serie over de kleine bakkerij aan het strand van Jenny Colgan.

Winter in de kleine bakkerij in het kort

Polly denkt eindelijk in rustiger vaarwater terecht gekomen te zijn na allerlei problemen in het verleden. Eerst ging het bedrijf dat ze samen met haar inmiddels ex-vriend had, failliet. Toen kon ze haar droom waarmaken en in een kleine bakkerij op Mount Polbearne gaan werken. Maar ook dat was van korte duur. Nu heeft ze een soort foodtruck van waaruit ze haar brood verkoopt. En ze woont in een koude, tochtige vuurtoren, samen met vriend Huckle.

Polly’s beste vriendin Karensa verpest het geluk echter door een geheim te vertellen. Polly mag dit aan niemand doorvertellen, ook niet aan Huckle. Huckle is echter niet dom, die heeft snel door dat er iets aan de hand is wat Polly hem niet wil vertellen. Dit legt een zware druk op de relatie. Ondertussen moet Polly een goede vriendin voor Karensa zijn, maar dat blijkt ontzettend moeilijk.

Om het allemaal nog erger te maken, krijgt Polly een telefoontje van iemand die ze niet kent, maar die wel een belangrijke rol heeft gespeeld in haar verleden. Nu heeft Polly nog meer om zich druk om te maken. Maar Polly zou Polly niet zijn als ze er hard aan werkte om alles weer op de rit te krijgen.

Door dit alles gaat Huckle goed nadenken over de liefde en wat belangrijk is in het leven. Dat betekent voor hem dat hij een nieuwe stap in zijn carrière als honingmaker moet zetten. En dat hij moet besluiten of zijn liefde voor Polly sterk genoeg is om alles te overwinnen. Op de valreep komt Karensa met een verrassing waardoor alles opeens in een stroomversnelling raakt.

Mijn mening

Het blijft een genot om de boeken van Jenny Colgan te lezen. Het zijn geen literaire hoogstandjes ofzo, maar het zijn wel echt boeken waar je in kan wegzinken, weg uit het normale leven. Maar net als met veel series geldt ook hier weer dat het laatste boek eigenlijk het minst goede is. Het is een beetje op, lijkt het. Wat in eerdere boeken zo leuk was, zoals papegaaiduiker Neil, heeft in dit boek nog maar een bijrol.

Het hele verhaal lijkt een grote opeenstapeling van problemen. Ze verschijnen keurig één voor één, zonder dat er tussendoor iets opgelost wordt. Dat gebeurt pas aan het einde, alles tegelijk zo’n beetje. Dus eigenlijk is er lange tijd nauwelijks iets vrolijks te beleven. Dat vond ik wel jammer.

De schrijfstijl is net als anders vrij eenvoudig. Makkelijk te volgen dus, je hoeft er niet bij na te denken. En je weet van tevoren hoe het ongeveer zal aflopen, want dit type boek loopt natuurlijk altijd goed af. Maar de manier waarop vond ik deze keer toch wel origineel. Alles bij elkaar vond ik Winter in de kleine bakkerij minder leuk dan de eerste twee boeken in de serie, maar niet slecht. Ik geef het drie sterren.

3 sterren

Meer informatie over Winter in de kleine bakkerij

  • Oorspronkelijke titel: Christmas at Little Beach Street Bakery
  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • Verschijningsdatum: september 2020
  • Aantal pagina’s: 288
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789024585489
  • ISBN (e-book): 9789024585496

Plaats een reactie