Een van ons – Christine Otten

een van ons van christine ottenKatrien is schrijver en begeleidt een schrijfgroep in een gevangenis. Luc is een gevangene, doet niet mee aan de schrijfgroep maar schrijft wel alles op in zijn schriftje. Hij observeert zijn omgeving en doet een poging niet te vergeten dat hij bestaat. Een van ons van Christine Otten beschrijft een deel van het leven in de gevangenis.

Een van ons in het kort

Katrien begeleidt een groep langgestrafte gevangenen bij het schrijven. Het idee is dat er door het schrijven herinneringen naar boven komen die diep weggestopt zaten. Het schrijven lukt Katrien zelf echter niet goed meer.

Luc is een gevangene met levenslang. Hij herinnert zich al bijna niet meer hoe het leven buiten was. Hij wil niet deelnemen aan de schrijfgroep, maar zit wel altijd binnen gehoorsafstand van de groep. Toch schrijft ook hij, maar dat mag niemand weten. In zijn schriftje noteert hij alles wat hij om hem heen ziet. Het is een poging zichzelf niet te vergeten.

Hoewel de groep regelmatig wisselt, is er wel een vaste kern. Katrien begint steeds meer een band te krijgen met deze mensen, hoewel dat zeker niet de bedoeling is. Toch gaat ze zich een van hen voelen.

Mijn mening

Ik vond dit een beetje een vreemd boek, eerlijk gezegd. Het is op veel plaatsen geschreven zoals de gevangenen blijkbaar schrijven: met veel woorden met ongeveer dezelfde betekenis achter elkaar zonder komma’s of wat dan ook. Dat leest heel onprettig, vind ik. En het leidt nogal af van de inhoud waardoor ik uiteindelijk nauwelijks doorhad waar het eigenlijk over ging. Nee, dit was niet mijn boek.

Ik vind het dan ook lastig er verder een mening over te geven. Als je de diepere bedoeling erachter begrijpt, zal het best een goed boek zijn. Het geeft een inkijkje in het gevangenisleven, geschreven door iemand die daar zelf ook regelmatig komt en het dus zou moeten kunnen weten. Op zich heel interessant. Ik struikelde echter teveel over de schrijfstijl. Daar komt nog bij dat ik regelmatig in verwarring was over wie er nu aan het woord was: Katrien of Luc. Dat maakt het leesplezier er ook niet groter op.

Hoewel ik op andere websites hele positieve berichten lees over Een van ons, kan ik er toch niet meer dan twee sterren voor geven.

2 sterren

Meer informatie over Een van ons

  • Uitgeverij: De Geus
  • Verschijningsdatum: februari 2020
  • Aantal pagina’s: 240
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789044541038
  • ISBN (e-book): 9789044541045

Plaats een reactie