Wat niet deert – Nicolet Steemers

Wat niet deert van Nicolet SteemersVader De Rijke gaat met zijn twee zoons en dochter voor de herfstvakantie naar het vervallen zomerhuis van de familie. Voor ieder brengt dat andere herinneringen met zich mee, maar een ding overheerst: het verdwijnen van de moeder, dertien jaar eerder. De vraag is of de geheimen van de verschillende familieleden boven tafel moeten komen, of dat ze maar beter verborgen kunnen blijven. In Wat niet deert beschrijft Nicolet Steemers de verhoudingen in een gezin nadat een van de leden is weggevallen.

Wat niet deert in het kort

Ruud nodigt zijn jongere broer Philip met zijn vrouw Susan, zijn zusje Manon en zijn vader uit om samen een week door te brengen in hun vakantiehuis vlakbij Groenlo. Het huis heeft een opknapbeurt nodig, omdat ze er de afgelopen dertien jaar niet meer naar omgekeken hebben. De reden daarvoor is dat tijdens hun laatste bezoek de moeder van de kinderen is verdwenen.

Niemand lijkt echt zin te hebben in het verblijf in het huisje. De gebeurtenissen van jaren geleden hebben hun impact gehad op het gezin. Maar er zijn in Groenlo meer dingen gebeurd die het gezin uit elkaar hebben gedreven. Nu ze allemaal weer bij elkaar zijn, is het de vraag of alles uitgesproken moet worden, of dat ze sommige dingen beter kunnen laten rusten.

Vader heeft nog niet zo lang geleden een herseninfarct gehad. Hij is niet meer goed aanspreekbaar. Soms echter heeft hij een helder moment. Hij mist zijn vrouw duidelijk en af en toe doet hij dingen waardoor de kinderen denken dat hij weet wat er met de moeder is gebeurd. Niet iedereen is er echter even happig op dat dat aan het licht komt.

Mijn mening

Als je de informatie over dit boek op bol.com leest, lijkt het of je te maken hebt met een thriller. Ik vond het echter meer een psychologische roman. Ja, er is in het verleden iets gebeurd wat langzamerhand duidelijk wordt, maar het draait veel meer om wat die gebeurtenis met de rest van het gezin heeft gedaan. Heel erg spannend vond ik het daarom niet, maar wel intrigerend.

Hoewel de gezinsleden allemaal samen zijn, zijn ze vooral met zichzelf bezig. Ieder heeft zijn eigen herinneringen aan de plek en allemaal hebben ze wel iets waar ze mee om moeten leren gaan. Het verhaal wordt verteld door elk van de drie kinderen. Daardoor weet je dus ook wat er in hun hoofden omgaat.

Je leert alle drie de kinderen goed kennen. De vader niet, want die zegt niet zo veel meer. Ze zijn duidelijk verschillend en hebben een heel verschillend leven opgebouwd. Hier en daar is sprake van wat wrok over vroegere gebeurtenissen. Dat iedereen dat anders beleeft, wordt goed duidelijk.

Hoewel ik na een tijdje wel een vermoeden had van wat er gebeurd was rondom de verdwijning van de moeder, bleek het verhaal toch een verrassend slot te hebben. Dat maakt een boek toch altijd net even wat leuker om te lezen! Ik vond Wat niet deert een interessant boek om te lezen. Ik geef het daarom vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Wat niet deert

 • Uitgever: Volt
 • Verschijningsdatum: maart 2022
 • Aantal pagina’s: 272
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789021436739
  • E-book: 9789021436746
  • Luisterboek: 9789021463322

Plaats een reactie