Door een roze bril – Vannessa Thuyns

Door een roze bril van Vannessa ThuynsStella werkt als psychologe in de Friese praktijk die ze van haar moeder overnam. Ze is sinds kort weer aan het daten met haar jeugdliefde Hidde. Haar leven wordt helemaal op zijn kop gezet als ze in Amsterdam moet helpen een foutje van haar vriendin Pleun recht te zetten. Ze moet er een groep lastige werknemers coachen. Dat er eentje bij zit die wel heel leuk is, maakt dat niet gemakkelijker. In Door een roze bril van Vannessa Thuyns leert Stella vooral veel over zichzelf als ze anderen moet coachen.

Door een roze bril in het kort

Stella heeft een moeilijke tijd achter de rug. Na het overlijden van haar moeder is ze in haar huis in Friesland gaan wonen en heeft ze haar psychologiepraktijk overgenomen. Stella vindt het prettig om zo dicht bij haar moeders herinnering te zijn. Ook heeft ze recent het contact met haar jeugdliefde Hidde weer opgepakt. Hij is net bij zijn vrouw weg en heeft inmiddels drie kinderen, maar hun vroegere liefde lijkt nog steeds te bestaan. Kortom, in Stella’s leven lijkt de rust terug te keren.

Maar dan staat Pleun voor de deur. Zij is een studiegenote van Stella en woont en werkt in Amsterdam. Ze heeft een zakelijk foutje gemaakt en Stella moet helpen bij de oplossing. Pleuns werkgever heeft namelijk team coaching toegezegd aan een bedrijf waar Thijs werkt, een jongeman die Pleun iets teveel in vertrouwen heeft genomen. Stella moet de sessies gaan uitvoeren. Het te coachen team vormt echter een uitdaging, omdat ze elkaar voortdurend in de haren vliegen.

Eigenlijk wil Stella niet weg uit Friesland. Als ze zich toch heeft laten overhalen, blijkt Amsterdam toch zo gek niet te zijn. Met het werk wil het echter niet lukken. De teamleden zijn bijzonder lastig en nemen haar niet echt serieus. Wat het ook niet beter maakt, is dat een van de teamleden, Thijs, best wel leuk blijkt te zijn. En dat Pleun dat eerder al ontdekt had.

Een omslag komt er pas als Stella met het team een weekend lang in Friesland verblijft. Er gebeurt iets waardoor alle verhoudingen veranderen en Stella gedwongen wordt haar leven te overzien en nieuwe keuzes te maken.

Mijn mening

De roze bril die in dit boek centraal staat, is voor een paar van de personages echt wel nodig. Ze bekijken de dingen nu niet bepaald van de zonnige kant. Gelukkig wordt het wel zodanig gebracht dat je ervan kan genieten en positieve ontwikkelingen ziet. Het is dus zeker een boek waar je blij van wordt, ook als je even geen roze bril bij de hand hebt.

Het zal voor veel mensen herkenbaar zijn dat collega’s onderling niet altijd even netjes met elkaar omgaan. In dit boek is het echter best wel extreem. Dat zal er ook mee te maken hebben dat twee van de werknemers broers zijn en zoons van de directeur. Die vinden daarom vast dat ze alles kunnen maken. Het is dan ook een uitdaging voor Stella om ze op te voeden. Toch mooi om te zien hoe menselijk ze met ze omgaat.

Stella heeft als niet-Fries lange tijd in Friesland gewoond en na haar moeders overlijden is ze er weer heen gegaan. Daar lijkt ze het aardig naar haar zin te hebben. Dan vind ik het toch eigenlijk wel bijzonder dat ze vrij snel helemaal weer in Amsterdam is ingeburgerd en daar weer wil gaan wonen. Dat zijn toch zulke totaal verschillende werelden!

Wat ik ook wel apart vind, is dat er af en toe verwezen wordt naar Friese plaatsen, zoals Sneek en Joure, maar dat Stella en Hidde zelf in het fictieve Hylpward wonen. Dat wil zeggen, ik heb geen plaats kunnen vinden die zo heet. Ik hou het er maar op dat het een combinatie is van Hylpen (Hindeloopen) en Leeuwarden. Maar het kan natuurlijk ook puur fantasie zijn!

Stella maakt het je niet al te moeilijk om met haar mee te leven. Ze neemt je netjes aan de hand mee in haar zoektocht naar een nieuw leven. Want zo zou je het verhaal wel kunnen omschrijven. En ik vond het een mooie tocht, dus ik geef er vier sterren voor.

4 sterren

Meer informatie over Door een roze bril

  • Uitgever: VBK Lab
  • Verschijningsdatum: januari 2023
  • Aantal pagina’s: 198 (e-book)
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN:
    • Paperback: 9789032520229
    • E-book: 9789032520045

Plaats een reactie