Wat je niet weet – Karen Cleveland

Wat je niet weet van Karen ClevelandZe dacht dat ze het goed voor elkaar had: vier schatten van kinderen, een leuke man die ook nog eens fantastisch is met de kinderen, een goede baan als analist bij de CIA en een aardig huis. Maar dan ontdekt ze iets waardoor alles wat ze tot dan kende, een leugen blijkt te zijn. Vivian staat voor de keuze: geeft ze haar man op of neemt ze het risico zelf opgepakt te worden? En hoe zorgt ze dat ze er altijd kan blijven zijn voor haar kinderen? Met Wat je niet weet schreef Karen Cleveland een spionagethriller die je doet huiveren.

Wat je niet weet in het kort

Vivian Miller werkt als analist bij de CIA. Daar zoekt ze naar zogenaamde slapers, Russische spionnen die een onopvallend leven leiden in Amerika. Bij een grote doorbraak krijgt ze toegang tot de computer van een van de Russische tussenpersonen. Hier vindt ze de foto’s van vijf slapers. Tot haar grote schrik is één daarvan een bekende: haar man Matt.

Eigenlijk zou Vivian haar man moeten aangeven. Hij zou dan gearresteerd worden en zij zou zonder hem verder moeten. Dit idee is zo angstaanjagend dat Vivian besluit haar eigen weg te kiezen. Waar ze niet op gerekend had, is dat er bewijs is van wat ze gedaan heeft. Dit bewijs kan haar haar baan kosten. Hiermee kunnen de Russen haar chanteren en dat doen ze ook. Dan verdwijnt Matt en zijn de kinderen ook niet langer veilig.

Nu Vivian er alleen voor staat, moet ze er alles aan doen informatie boven tafel te krijgen waarmee ze de Russen tevreden kan stellen. En daarbij moet ze ervoor zorgen dat haar collega’s niets merken. Maar voor haar kinderen heeft ze alles over. Ten einde raad doet Vivian iets wat zo riskant is dat het ofwel haar haar leven terug kan geven, ofwel het einde van alles zal betekenen.

Mijn mening over Wat je niet weet

Eigenlijk ben ik niet zo dol op spionage dus ik begon een beetje sceptisch aan Wat je niet weet. Maar ik werd aangenaam verrast. De spionage is wel een belangrijk onderdeel van het verhaal maar het is niet het doel op zich. Het gaat er veel meer om hoe Vivian omgaat met de keuzes waar ze voor gesteld wordt. En die keuzes zijn niet gemakkelijk!

Bijna het hele boek is vanuit Vivian geschreven. Ergens tussendoor krijg je even iets vanuit de tussenpersoon te lezen. Toen ik dat (korte) hoofdstuk las, leek het iets duidelijk te maken. Achteraf vraag ik me echter af of het wel echt nodig was om midden in het boek voor zo’n kort stukje af te wijken van die ene verteller. Alleen aan het einde van het boek, in de epiloog, wordt er nog een keer van afgeweken. Deze keer is het duidelijk wel nodig. Hier wordt namelijk iets gezegd wat er voor zorgt dat het einde een hele andere wending krijgt. Er wordt zelfs in anderhalve pagina nog even gezorgd voor een cliffhanger die vraagt om een vervolg. Ben benieuwd of Karen Cleveland zo’n vervolg ook gaat schrijven!

De spanning wordt goed vastgehouden in het boek. Aan het begin is het totaal niet duidelijk wat voor gevolgen Vivians ontdekking zal gaan hebben. Je wordt dus, net als Vivian, steeds weer verrast met nieuwe uitdagingen. En dat bedoel ik positief, want soms komen verrassingen maar wat uit de lucht vallen, maar dat is hier zeker niet het geval. Zo wil je steeds maar doorlezen om uit te vinden hoe het verder gaat verlopen. Al met al een goed boek voor vier sterren!

4 sterren

Meer informatie over Wat je niet weet

  • Oorspronkelijke titel: Need to know
  • Uitgeverij: A.W. Bruna
  • Verschijningsdatum: 10 april 2018
  • Aantal pagina’s: 334
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789400509559
  • ISBN (ebook): 9789044976830

Plaats een reactie