Vluchtweg – Jet van Vuuren

Vluchtweg van Jet van VuurenOp jonge leeftijd heeft Judy gezien hoe haar zus bij een zeilongeluk om het leven kwam. Jaren later, als ze denkt dat ze het verwerkt heeft, komt ze terug in Friesland. Daar blijkt dat nog niet iedereen in de omgeving klaar is met wat er twintig jaar eerder is gebeurd. Sterker nog, sommige mensen willen nog afrekenen met zaken uit het verleden en hebben het op Judy gemunt. Al snel blijkt dat ze niemand kan vertrouwen. Toch moet ze achter de waarheid zien te komen. Vluchtweg van Jet van Vuuren is spannend en houdt je tot het einde toe lekker bezig.

Vluchtweg in het kort

De familie van Judy heeft een vakantiehuisje in Lemmer. Als Judy negen is, gaat ze met haar oudere zus Femke, Femkes vriend Jesse en haar buurman zeilen op het IJsselmeer. Er gaat iets mis en zowel Judy als Femke belandt in het water. Judy wordt gered, Femke wordt pas dagen later teruggevonden. Jarenlang denkt Judy dat zij iets met de dood van Femke te maken heeft. Buurman Daan houdt echter vol dat het om een ongeluk ging en dat niemand schuld heeft.

De volwassen Judy woont in Amsterdam en werkt als mondhygiëniste. Als ze door de coronacrisis tijdelijk niet kan werken, besluit ze naar het vakantiehuis in Friesland te gaan. De oude buren wonen er nog steeds. Buurvrouw Lieke gedraagt zich wel heel vrij, ze loopt het huis in en uit alsof het haar eigen is. Ze zegt dat ze een sleutel van Judy’s vader heeft gekregen, maar die ontkent dat. Er vallen Judy meer vreemde dingen op. En dan overlijdt ook nog haar vader plotseling.

Judy gaat op zoek naar de waarheid achter het verhaal over de dood van haar zus. Ze wil nu eindelijk wel eens weten wat haar eigen rol daarin geweest is. Iedereen die ze er over probeert te spreken, klapt echter meteen dicht. Ze lijkt alleen maar meer vijanden te maken. Wie kan ze nu nog vertrouwen? Buurvrouw Lieke, die bang is voor haar man Daan? Of Sieb, een oude vriend van Jesse die Judy onlangs heeft ontmoet? De oude huisarts van haar vader misschien? Maar die is plotseling onbereikbaar. Judy staat er alleen voor.

Hoe dieper Judy in de zaak duikt, hoe gevaarlijker het wordt. Uiteindelijk komt ze erachter hoe het zit, maar dat gaat wel met gevaar voor eigen leven.

Mijn mening

Dit is het eerste boek dat ik heb gelezen dat in de coronatijd speelt. Eerlijk gezegd maakt dat het verhaal opeens een stuk leuker en geloofwaardiger. Het is helemaal van deze tijd. Ook de storm van februari 2020 die in het begin van het boek voorkomt, herinnerde ik me nog. Dan ga je al gauw denken dat de rest ook zo gebeurd kan zijn. Hoewel het natuurlijk uiteindelijk wel een echt fictief verhaal wordt.

Jet van Vuuren heeft een duidelijke voorkeur voor een bepaald type dader. Helemaal lekker zijn ze meestal niet. Ook in dit verhaal is de dader vrij verknipt. Nu zijn er meerdere mensen die een beetje vreemd zijn, dus je weet niet meteen wie de echte slechterik is.

In tegenstelling tot het vorige boek van Van Vuuren, Gifspoor, vond ik het verhaal meteen goed te volgen. Het was duidelijk wie wie was en welke rol die speelde. Dat leest wel zo prettig. Ik vond Vluchtweg dan ook beter dan het vorige boek.

Het verhaal speelt afwisselend in het heden en in het verleden. Judy herinnert zich langzaamaan wat er toen gebeurd is en in hetzelfde tempo krijg je dat als lezer ook te weten. Dat zorgt voor een mooie opbouw van de spanning. Verder bevalt de schrijfstijl me ook wel. Het leest lekker. Daarom kies ik er deze keer voor om vier sterren te geven.

4 sterren

Meer informatie over Vluchtweg

  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: juni 2021
  • Aantal pagina’s: 376
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789026352355
  • ISBN (e-book): 9789026352362

Plaats een reactie