Verwarring – Jeroen van Inkel

Inkel, Jeroen van - VerwarringRadio-dj Vrank van Houten is geschokt als blijkt dat een van zijn vaste luisteraars haar man en kinderen heeft vermoord en daarna de hand aan zichzelf heeft geslagen. Samen met zijn rechterhand Marijn duikt Vrank in de zaak en hij komt erachter dat er misschien wel helemaal geen sprake is van een gezinsdrama. In zijn rol als misdaadjournalist stelt Vrank alles in het werk om een einde te maken aan de Verwarring en de ware toedracht van de moorden te ontdekken.

Verwarring in het kort

Vrank van Houten is dj en misdaadjournalist. Op een dag wordt hij benaderd door de broer van een luisteraar. Deze man vertelt hem dat zijn vrouw is omgekomen bij een gezinsdrama. Zij zou eerst haar man en kinderen hebben vermoord en daarna zichzelf. De vrouw is een trouwe fan van Vranks programma en heeft heel vaak berichtjes naar de show gestuurd. Daaruit blijkt totaal niet dat ze het leven niet meer zag zitten. Vrank gelooft daarom niet dat het om een gezinsdrama gaat, maar hij vermoedt dat er sprake is van moord.

Samen met zijn rechterhand Marijn en rechercheur Simon gaat Vrank op onderzoek uit. Daarbij steken ze zich in verschillende wespennesten waarbij ook de mensen in de directe omgeving van Vrank in gevaar komen.

Ondertussen probeert Vrank zijn drankgebruik onder controle te krijgen. Hij woont nu al weer enige tijd niet meer bij zijn vrouw, omdat hij eerder vreemdging. Hij mist haar en zijn kinderen heel erg en heeft spijt van zijn eerdere gedrag. Gelukkig heeft hij buurvrouw Sanne, die goed voor hem zorgt.

Mijn mening over Verwarring

Over het eerste boek van Jeroen van Inkel, Kortsluiting, heb ik wisselende berichten gelezen. Sommige mensen waren dolenthousiast, anderen vonden het slecht geschreven. Het maakte mij nieuwsgierig naar dit tweede boek. En ik voeg me bij de groep enthousiastelingen.

Nu heb ik wel wat op te merken bij dit boek. Zo gebruikt Vrank van Houten regelmatig ‘hekel aan’ als stopwoord, 17 keer om precies te zijn. Daar begon ik me na een paar keer aan te ergeren. Verder gebruikt hij heel veel songteksten in de tekst. Die passen allemaal netjes bij hoe Vrank zich voelt, maar af en toe vond ik het toch wat te veel.

Verwarring is verder prima geschreven. Duidelijke taal, niets op aan te merken. Niet al te lange hoofdstukken, wat de vaart er lekker in houdt. Af en toe vond ik het wat moeilijk om met Vrank mee te leven, omdat hij soms best extreem is (altijd keiharde muziek aan, constant alcohol drinken, niet van de vrouwen af kunnen blijven). Maar hij toont ook zijn zachte kant: het is duidelijk dat hij spijt heeft van zijn acties waardoor zijn huwelijk is gestrand.

Als iemand die al bekend is, een boek schrijft, dan vraag ik me wel eens af dat boek verkocht wordt om de kwaliteit of om de naam op de kaft. Met Verwarring heeft Van Inkel aangetoond dat hij echt een schrijver is. In de laatste zinnen heeft Van Inkel nog even een vette cliffhanger verwerkt. Ik hoop dat dat betekent dat hij plannen heeft voor een derde boek! Maar het kan natuurlijk ook zijn dat het niet als cliffhanger is bedoeld, maar meer om Verwarring te zaaien…

4 sterren

 

Meer informatie over Verwarring

  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: juli 2015
  • Aantal pagina’s: 265
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789026329197
  • ISBN (ebook): 9789026331237

Meer weten over de auteur? Kijk eens rond op www.rinkeldekinkel.com!

Plaats een reactie