E-book barometer CB per Q2 2015

E-book barometer Q2 2015Wat is de E-book barometer?

Als digitale-boekenfan ben ik natuurlijk geïnteresseerd in de ontwikkeling van het digitale lezen. Het logistieke bedrijf CB (voorheen Centraal Boekhuis) dat de logistiek voor de boekenmarkt verzorgt, weet als geen ander hoe de verkopen van ebooks zich ontwikkelen. Ze publiceren daarover de e-book barometer: een overzichtelijke infographic met allerlei interessante informatie.

De meest recente e-book barometer vind je hier.

Afzet van ebooks

Het meest opvallende wat te zien is in de e-book barometer met cijfers per Q2 2015, is dat de verkoop van ebooks met 25% gestegen is ten opzichte van het eerste halfjaar van 2014. Daarbij is de totale afzet nog veel harder gestegen. Oorzaak hiervan is het toegenomen aantal uitleningen via bibliotheek.nl. Een tweede, snel groeiende oorzaak voor de stijgende afzet zijn de abonnementen. Deze abonnementen zijn goed voor maar liefst 38% van de afzet van ebooks. Niet zo gek, want met bijvoorbeeld Elly’s Choice of Bliyoo lees je goedkoop heel veel boeken.

Ondanks deze toename is het aandeel van ebooks in de totale verkoop van boeken nog maar 5,5%. Gegeven de gemakken en voordelen van ebooks vind ik dat nog erg weinig! Het is wel meer dan de 5% per Q4 2014, maar toch. Als je gaat kijken naar alleen de online verkopen, dan is het aandeel ebooks gestegen van 26,4% per Q4 2014 naar 27,6% per Q2 2015. Niet zo gek dat dat hoger is: in een fysieke winkel is het lastig om een ebook te kopen terwijl je een online gekocht ebook direct tot je beschikking hebt. Nooit meer wachten op de postbode!

Prijsontwikkeling van ebooks

Waren ebooks ooit bijna even duur als papieren boeken, anno 2015 is het prijsverschil groot: gemiddeld kosten ebooks 59,5% van wat hetzelfde boek op papier kost. In 2010 was dat nog 83,6%. Ebooks zijn sinds 2010 gemiddeld ruim 36% goedkoper geworden. Als dat geen reden is om digitaal te gaan lezen!

Aanbod van ebooks

Toen ik begon met lezen op een e-reader, had ik vaak het probleem dat het boek dat ik zocht niet digitaal te krijgen was. Nu is dat probleem al grotendeels opgelost: 85% van de meest verkochte boeken is ook als ebook verkrijgbaar. Dat is natuurlijk nog geen 100%, maar het gaat wel de goede kant op.

Conclusie

Het gaat goed met het ebook. De afzet neemt toe, grotendeels door de toegenomen mogelijkheden om digitale boeken tot je beschikking te krijgen. De prijs daalt en het aantal boeken dat als ebook te koop is, neemt toe. Ik ben blij met deze ontwikkeling: hoe meer boeken er digitaal te krijgen zijn hoe beter. Ik vind het niet meer van deze tijd als een roman alleen op papier verkrijgbaar is, of als je als ‘e-reader’ langer moet wachten voor je een boek kunt lezen.

Bron: E-book barometer van CB

Plaats een reactie