Nieuwe uitgave: Persoonlijke notities – Marcus Aurelius

Persoonlijke notities van Marcus AureliusMarcus Aurelius, die is toch al lang dood? Ja, dat is hij want hij leefde in de Romeinse tijd. Toch heeft hij een boek geschreven. Daar heeft hij wel wat hulp bij gehad van vertaalster Simone Mooij-Valk. Het is wat lastig voor hemzelf om nu nog zijn notities in het Nederlands uit te geven. Marcus Aurelius was keizer van het Romeinse Rijk van het jaar 161 tot 180. Ergens in die periode schreef hij waarschijnlijk zijn notities. Een soort dagboek, lijkt me. Het is mooi dat teksten uit die tijd bewaard gebleven zijn. Zo kunnen we nu nog lezen hoe de mensen in die tijd leefden, werkten en dachten.

De persoonlijke notities van Marcus Aurelius zijn al veel eerder uitgegeven. De eerste druk verscheen in 1999. Het boek is als paperback en als ebook te krijgen. Maar nu komt er een gebonden uitgave. Zoals het een keizer betaamd, zou ik bijna zeggen. Nadat je dit boek gelezen hebt, zal het keizerlijk tussen de andere boeken in je boekenkast staan!

Uitgeverij Ambo|Anthos zegt over Persoonlijke notities van Marcus Aurelius:
Marcus Aurelius, de keizer-filosoof die van 161 tot 180 over het immense Romeinse Rijk heerste, is de laatste grote vertegenwoordiger van de antieke Stoa. In de Persoonlijke notities, die hij waarschijnlijk tussen 170 en 180 schreef, geeft hij zich rekenschap van zijn idealen en twijfels.

Met meer warmte dan je van een stoïcijn zou verwachten, legt Marcus Aurelius de nadruk op de sociale plichten en gevoelens van saamhorigheid die hieruit voortvloeien. Een ander steeds terugkerend thema is de innerlijke vrijheid van de mens. Lichamelijk ongemak en andere tegenspoed hoeven geen vat te hebben op het innerlijk kompas.

Persoonlijke notities – Marcus Aurelius

  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Vertaald door: Simone Mooij-Valk
  • Verwachte verschijningsdatum: 20 augustus 2015
  • Aantal pagina’s: 240
  • ISBN (hardcover): 9789026332234

2 gedachten over “Nieuwe uitgave: Persoonlijke notities – Marcus Aurelius”

Plaats een reactie