Ver weg, dichtbij – Helen Fisher

Ver weg, dichtbij van Helen FisherFaye leeft een leuk leven met een goede baan, haar man en twee dochters. Er ontbreekt echter wel iets: haar moeder. Faye moet het al zonder haar doen sinds haar achtste. Door een toeval ontdekt Faye op een dag dat ze terug in de tijd kan gaan en daar haar moeder kan bezoeken. Na de eerste blijdschap over deze mogelijkheid komen de twijfels. Wat als ze iets onherstelbaar verandert in het verleden? Wat als ze niet meer terug kan komen bij man en kinderen? Ver weg, dichtbij van Helen Fisher gaat in op deze vraag en over de band van kinderen met hun moeder.

Ver weg, dichtbij in het kort

Toen Faye acht jaar oud was, verloor ze haar moeder. Ze heeft haar altijd erg gemist. Faye had graag meer willen weten over hoe haar moeder is overleden. Daar heeft ze het echter nooit over gehad met de mensen die haar hebben opgevoed, hoewel die wel in de buurt woonden en haar moeder kenden.

Als Faye een foto vindt van toen ze een jaar of zes was, is dat voor haar een dierbare herinnering. Op de foto zit ze in een doos. Die doos heeft ze nog steeds op zolder staan. Als Faye op zolder is, gebeurt er iets vreemds. Ze valt en landt in de schuur van haar oude huis, dertig jaar terug in het verleden. Eerst observeert ze haar jongere zelf en haar moeder stiekem, maar al snel komt ze toch met ze in contact. Ze voelen meteen een band, ondanks dat Faye niet zegt wie ze echt is.

Eenmaal terug in het heden weet Faye niet goed wat ze moet doen. Erover praten kan niet, haar man zal denken dat ze gek is. Een ding weet ze wel: ze wil terug. Maar kan ze per ongeluk de geschiedenis veranderen, of zal het een volgende keer niet lukken om terug te komen? Uiteindelijk beslist het lot voor haar en dan worden een heleboel dingen duidelijk voor Faye.

Mijn mening

Ver weg, dichtbij is echt een origineel boek. Je moet er wel tegen kunnen dat sommige dingen duidelijk ongeloofwaardig zijn. Als je echter accepteert dat tijdreizen mogelijk is, dan kloppen alle andere gebeurtenissen wel met elkaar. Wat ik vooral ook fijn vind, is dat aan het einde gezorgd wordt dat duidelijk is waarom bepaalde dingen gingen zoals ze gingen. Ik bleef eigenlijk met maar één vraag achter en dat is de vraag wat er in de toekomst gaat gebeuren. Daar zal ik helaas niet achter komen, tenzij Helen Fisher besluit een vervolg te schrijven. Maar dat lijkt me onwaarschijnlijk.

Faye vertelt het hele verhaal. Daarbij richt ze zich af en toe direct tot de lezer, bang als ze is dat anderen haar voor gek zullen verklaren. Dat heeft altijd wel iets aparts, vind ik, als je als lezer door de hoofdpersoon wordt aangesproken. Het verhaal is zo geschreven dat het nieuwsgierig maakt naar het vervolg maar ook dat je bijna gedwongen wordt om te geloven wat er gebeurt. Ik heb geen onlogische gebeurtenissen kunnen ontdekken dus dan moet alles wel echt zo zijn gegaan, toch?

Ver weg, dichtbij is de eerste roman van Helen Fisher. Uit het dankwoord blijkt dat ze moeite heeft gehad om een uitgever te vinden. Dat vind ik niet terecht. Degene die het uiteindelijk wel besloot te publiceren, heeft een goede keuze gemaakt!

4 sterren

 

Meer informatie over Ver weg, dichtbij

 • Oorspronkelijke titel: Space Hopper
 • Uitgeverij: Ambo|Anthos
 • Verschijningsdatum: oktober 2021
 • Aantal pagina’s: 368
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789026356865
  • E-book: 9789026356872
  • Luisterboek: 9789026358173

Plaats een reactie