Vaak ben ik gelukkig – Jens Christian Grøndahl

Vaak ben ik gelukkig van Jens Christian GrohndahlEllinor en haar man Henning zijn bevriend met Anna en haar man Georg. Tijdens een gezamenlijke wintersportvakantie gaat het mis: Anna en Henning verongelukken. Verbonden door hun verdriet groeien Ellinor en Georg naar elkaar toe en ze gaan samen verder. Als Georg dood is, overziet Ellinor haar leven. Dat doet ze in de vorm van een brief aan Anna waarin ze haar levensloop overdenkt. Vaak ben ik gelukkig van Jens Christian Grøndahl is een ontroerend verhaal over liefde, bedrog en geheimen.

Vaak ben ik gelukkig in het kort

Ellinor en Henning zijn een stel en Anna en Georg ook. Ze zijn goed bevriend en gaan samen op wintersportvakantie. Hier gebeurt echter iets vreselijks: Anna en Henning komen in een lawine terecht. Anna overleeft het niet en Henning wordt nooit teruggevonden. Alsof dat nog niet erg genoeg is, komt Ellinor er kort daarna achter dat Anna en Henning iets met elkaar hadden.

Ellinor en Henning ondersteunen elkaar in de moeilijke tijd die volgt. Ze groeien steeds meer naar elkaar toe en uiteindelijk vormen ze een stel. Jaren later, als Georg is overleden, overdenkt Ellinor haar leven. Ze schrijft een brief aan Anna. Daarin vertelt ze over het verleden van haar moeder, haar eigen jeugd, hoe ze Henning ontmoette en later Anna en Georg en hoe zij en Georg en stel werden. Ze maakt de balans op van haar leven.

Mijn mening over Vaak ben ik gelukkig

Vaak ben ik gelukkig is een psychologische roman. Niet zozeer de gebeurtenissen staan centraal maar meer wat het met de personages doet. Het boek bevat veel overdenkingen en wat minder actie. Het is dan ook niet spannend maar meer ontroerend. Ellinor heeft veel meegemaakt in haar leven en ze weet daar goed mee om te gaan. Je gaat erg met haar meeleven.

Het hele verhaal is geschreven als brief van Ellinor aan Anna, waarin Ellinor het woord tot Anna richt. Het is dan ook in de jij-vorm geschreven. Dat lees ik niet vaak en daarom was het wel even wennen. Verder leest het boek wel redelijk vlot.

De titel, Vaak ben ik gelukkig, is het begin van een gedicht uit 1812 van B.S. Ingemann. Het eerste deel van dit gedicht staat ook voorin het boek. Tegen het einde wordt de titel ook nog een keer aangehaald: “Vaak ben ik gelukkig, net zoals in het gedicht.” Na het lezen van het boek blijkt het een toepasselijke tekst te zijn. Van wat zich binnenin Ellinor afspeelt, weet alleen zij de details. Dat is ook wat het gedicht eigenlijk zegt:

Vaak ben ik gelukkig en zou ik toch graag huilen;
omdat geen enkel hart mijn geluk volledig deelt.
B.S. Ingemann

Omdat het boek zo ontroerend geschreven is, geef ik het vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Vaak ben ik gelukkig

 • Oorspronkelijke titel: Tit er jeg glad
 • Uitgeverij: Meulenhoff
 • Verschijningsdatum: januari 2017
 • Aantal pagina’s: 152
 • Verkrijgbaar als:
  • Ebook (ISBN: 9789402307467)
  • Hardcover (ISBN: 9789029090124)
  • Paperback (ISBN: 9789029092449, verschijnt maart 2018)

Plaats een reactie