Twaalf dagen voor kerst – Jenny Bayliss

Twaalf dagen voor kerst van Jenny BaylissKate Turner is 34 en heeft de liefde van haar leven nog niet gevonden. Na aandringen van haar beste vriendin meldt ze zich aan voor het dateprogramma ‘de twaalf dates voor kerstmis’. Ze zal met twaalf mannen op date gaan in de hoop dat de ware er tussen zit. Moet lukken, toch? Helaas blijkt het in de praktijk toch niet zo eenvoudig de juiste man te vinden. Twaalf dagen voor kerst van Jenny Bayliss is een heerlijke roman om in de stemming te komen voor de feestdagen en tegelijk te genieten van ontluikende liefdes.

Twaalf dagen voor kerst in het kort

Kate Turner vindt zelf dat ze best een leuk leven heeft. Ze werkt freelance als ontwerper van stoffen en bakt daarnaast allerlei lekkers voor het café van haar jeugdvriend Matt. Ze woont in het dorp Blexford, waar het in de winter aardig koud en besneeuwd kan zijn maar waar de mensen des te warmer zijn. Er is eigenlijk maar één ding dat ontbreekt in Kates leven: een leuke man. Die zijn nu eenmaal zeldzaam in een klein dorp.

Kates vriendin Laura weet er wel iets op. De organisatie Lightning Strikes organiseert de Twaalf dates voor kerstmis. Hierbij gaan de deelnemers twaalf keer op date in de dagen voor kerst. Dan moet het wel heel raar lopen wil er geen geschikte kandidaat tussen zitten. Kate staat niet zo te springen om mee te doen, maar Laura weet haar te overtuigen.

De eerste date is meteen een teleurstelling. De man komt niet opdagen. Daarna volgen allerlei uitstapjes met verschillende types. En ja, er zitten leuke mannen bij maar ook mannen waar iets mis mee is. Al dit daten leidt ertoe dat Kate ontdekt wat ze zelf belangrijk vindt en ontdekt met wie zij kerst wil vieren. Maar kan zij deze man ook krijgen?

Mijn mening

Twaalf dagen voor kerst vind ik een heerlijk boek om in de stemming te komen voor de feestdagen. Ik zou het dan vooral ook in december lezen! Het is al in 2020 uitgekomen maar vanwege die timing heb ik het even laten liggen tot het einde van het volgende jaar.

De titel van het boek doet vermoeden dat het hele verhaal zich in de laatste twaalf dagen voor kerst afspeelt. Dat zou een wel heel snel opeenvolgende reeks dates opleveren. In werkelijkheid is de eerste date al op 1 december. Er zit dus regelmatig een dag of twee dagen tussen de dates. Dat geeft Kate de gelegenheid iets meer te doen dan alleen daten en dat maakt het boek wel zo interessant. De Engelse titel zou wat mij betreft beter passen bij dit boek.

Kate komt bijna alle types tegen die je je voorstelt bij blind dates. Misschien een beetje cliché, maar wat wil je, met maar liefst twaalf dates. Op eerste gezicht lijkt het misschien wat oppervlakkig. Een vrouw zoekt een man en probeert er twaalf uit. Je ziet echter dat Kate zich ontwikkelt en in heel korte tijd haar kijk op mannen en de liefde omgooit. Dat leidt er uiteindelijk toe dat ze echt weet wat ze wil. Zouden we dat niet allemaal willen weten…

Ik heb eens even gekeken naar de recensies die anderen over Twaalf dagen voor kerst schreven. Wat daarin opviel, was dat mensen het voorspelbaar vonden. Daarmee bedoelden ze dat ze al snel wisten hoe het zou aflopen. Maar is dat niet typerend voor dit type boek? Als ik een feelgoodroman oppak heb ik eigenlijk altijd al snel een sterk vermoeden van het einde. Het gaat wat mij betreft echter om het pad ernaartoe. En dat is niet voorspelbaar, vind ik. Het einde is niet het belangrijkste, het leesplezier onderweg is de reden dat ik een boek steeds weer oppak. En dat was in dit boek dik in orde. Voor de volgende kerst graag weer zo’n boek!

Nieuwgierig geworden? Bekijk het boek dan op bol.com:

4 sterren

Meer informatie over Twaalf dagen voor kerst

  • Oorspronkelijke titel: The twelve dates of Christmas
  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • Verschijningsdatum: oktober 2020
  • Aantal pagina’s: 432
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789024587124
  • ISBN (e-book): 9789024587131

Plaats een reactie