Roadtrip – Graeme Simsion en Anne Buist

Roadtrip van Graeme Simsion en Anne BuistDrie jaar nadat ze elkaar tijdens hun tocht naar Santiago de Compostela ontmoetten, gaan Martin en Zoë opnieuw samen op pad. Deze keer is het doel van de tocht Rome. Zoë is door haar vriendin Camille gevraagd mee te gaan omdat ze het door een ziekte niet zelfstandig kan. Camilles man Gilbert, Martins dochter Sarah en medewandelaar van de vorige keer Bernhard maken het gezelschap compleet. Roadtrip van Graeme Simsion en Anne Buist laat het gezelschap ontdekken wat het inhoud om keuzes te maken.

Roadtrip in het kort

Het is inmiddels drie jaar geleden dat Zoë in een opwelling naar Santiago de Compostela wandelde en onderweg Martin tegenkwam. Nu woont ze in Florida en denkt ze Martin nooit meer te zien. Maar dan krijgt ze een bericht van Gilbert, de man van haar Franse vriendin Camille. Camille is ziek en wil, nu ze het nog kan, naar Rome lopen om de paus te spreken. Camille wil dat Zoë mee gaat. Ze hoeft er niet lang over na te denken: de volgende dag al zit ze in het vliegtuig naar Frankrijk.

Omdat Zoë niet weet hoe Camilles toestand is, vraagt ze Martin om het karretje dat hij ontworpen heeft, aanvankelijk voor bagagevervoer maar later ook voor het vervoer van mensen. Martin komt en met het karretje komt ook Bernhard mee. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het karretje en denkt nu alles beter te weten. Ook Sarah, Martins dochter, komt mee. Met zijn zessen gaan ze op pad.

Voor Martin en Zoë is dit de ideale gelegenheid om te kijken hoe het staat met hun gevoelens voor elkaar. Drie jaar geleden lukte het niet, maar krijgt hun relatie nog een kans? Ook Sarah en Bernhard lijken naar elkaar toe te groeien, niet geheel tot vreugde van de vader van Sarah. Maar ook Sarah gebruikt de tocht om tot bezinning te komen en te ontdekken wat ze werkelijk wil in het leven.

Camille blijkt er een dubbele agenda op na te houden. Door haar ziekte is ze vergeetachtig en vertelt ze soms verhalen die helemaal niet waar zijn. Wel duidelijk is dat er een reden is dat ze specifiek Zoë nodig heeft. Dat heeft te maken met iets wat in het verleden is gebeurd. Camille en Zoë blijken allebei een andere interpretatie van die geschiedenis te hebben. Dat komt voor Zoë als een schok. Verder moet Camille zien uit te vinden wat ze verder met Gilbert wil. Eigenlijk ziet ze de relatie niet zo zitten, maar wie gaat er voor haar zorgen als ze achteruit gaat?

Mijn mening

Veel meer dan Camino, het boek waar Roadtrip een vervolg op is, gaat Roadtrip over de ontwikkeling van de mensen die onderweg zijn. De route en de verblijfplaatsen worden wel beschreven, maar het gaat toch vooral om hoe ze hun gedachten ordenen en uitzoeken hoe ze verder moeten. In Camino ging het nog veel meer om hoe ze nu weer aan een slaapplaats kwamen en bleven de gedachten wat op de achtergrond. Dingen gebeurden gewoon. In dit boek is het andersom, waardoor het anders leest.

Hoewel Camille de aanleiding van de roadtrip is, zijn Zoë en Martin duidelijk de hoofdpersonen. Ik vond het leuk te lezen hoe ze worstelen met hun toekomst en de vraag of ze die samen kunnen gaan doorbrengen. Nou ja, het is vooral Zoë die je ziet worstelen. Tijdens het wandelen zie je haar letterlijk en figuurlijk vooruit komen en erachter komen wat ze echt belangrijk vindt. En dan neemt ze haar beslissing.

Het boek is geschreven door twee personen. Zoals ik al eens bij een andere recensie schreef, vraag ik me dan af hoe ze dat verdeeld hebben. Zou bijvoorbeeld Anne Buist het verhaal vanuit Zoë geschreven hebben en Graeme Simsion van uit Martin? Of juist andersom? Of op een totaal andere manier? Geen idee hoe ze dat doen met zijn tweeën, maar in ieder geval valt het niet op dat er meerdere auteurs zijn. Het boek leest fijn en wat mij betreft hadden de personages nog wel wat verder door mogen wandelen.

Dit boek ook lezen? Ga dan naar bol.com:

4 sterren

Meer informatie over Roadtrip

 • Oorspronkelijke titel: Two steps onward
 • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
 • Verschijningsdatum: juni 2021
 • Aantal pagina’s: 352
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789024595181
  • E-book: 9789024595198
  • Luisterboek: 9789024596256

Plaats een reactie