Valse getuige – Karin Slaughter

valse getuige van karin slaughterLeigh werkt als advocaat bij een groot kantoor. Tot haar grote schrik moet ze een man verdedigen die ze van vroeger kent. Leigh en haar zus hebben in het verleden iets ergs gedaan en deze man weet dat. De enige manier om hier uit te komen, is hem onschadelijk te maken. Maar dat blijkt een grote uitdaging te zijn. Valse getuige van Karin Slaughter vertelt het verhaal van twee onschuldige meisjes die noodgedwongen de verkeerde kant op gaan.

Valse getuige in het kort

Leigh lijkt haar leven goed op orde te hebben. Ze leeft weliswaar gescheiden van haar man Walter, toch is haar band met hem en hun dochter nog goed. Leigh werkt als advocaat bij een groot advocatenkantoor. Met haar zusje Callie gaat het minder goed. Zij is al lange tijd verslaafd en het lukt haar maar niet om af te kicken. De oorzaak voor haar problemen ligt in het verleden, toen heeft ze iets vreselijks meegemaakt.

Ruim twintig jaar geleden had Leigh een oppasbaantje bij de familie Waleski. Vader Buddy bleek zijn handen niet van jonge meisjes af te kunnen houden. Leigh wist hem van zich af te slaan maar toen Callie een paar jaar later het werk overnam, kon Buddy zijn gang gaan. Op een dag ging hij te ver en werd Callie gedwongen zich met geweld te verdedigen. In paniek belt ze Leigh, die meteen komt helpen.

Jaren later hebben ze beide het ergste verdrongen. Leigh is redelijk succesvol geworden terwijl Callie haar heil in de drugs blijft zoeken. Op een dag komt Leigh tegenover Andrew, de zoon van Waleski, te staan. Hij wordt verdacht van mishandeling en verkrachting en Leigh moet hem verdedigen. Het is geen toeval dat hij voor haar heeft gekozen. Hij blijkt te weten wat Leigh en Callie jaren geleden gedaan hebben.

Andrews enige doel lijkt te zijn Leigh en Callie kapot te maken. Om dat te voorkomen moeten Leigh en Callie hem voor zijn en hem uitschakelen. Hij heeft echter bewijsmateriaal van wat zij gedaan hebben dus ze staan met hun rug tegen de muur. Er is eigenlijk maar één oplossing maar die vraagt een grote zelfopoffering.

Mijn mening

Karin Slaughter was jarenlang mijn favoriete schrijfster. Ik keek er dan ook naar uit om Valse getuige te gaan lezen. Toen ik eenmaal bezig was, viel het me eigenlijk een beetje tegen. Ik heb het een beetje gehad met de junks, achterbuurten en het rondspuitende bloed. Pas tegen het einde, toen de ontknoping naderde, begon ik er wat meer plezier in te krijgen.

Valse getuige is een losstaand boek. De bekende karakters van Slaughter, zoals Sara Linton en Will Trent, komen er niet in voor. Deze keer is gekozen voor een advocaat die op eigen houtje haar zaak probeert op te lossen. Je komt dan ook nauwelijks een rechercheur of andere politiefiguur tegen. Verder is er het gebruikelijke geweld en de expliciete beschrijvingen van verwondingen. Vond je de eerdere boeken geweldig? Dan moet je deze vooral ook lezen.

Er zitten wel wat ongeloofwaardigheden in het verhaal. Waarom blijft Buddy van Leigh af nadat ze hem een keer terechtgewezen heeft, terwijl Callie ook protesteert maar toch lastiggevallen blijft worden? Waarom kan Leigh een normaal leven leiden terwijl Callie totaal verknipt is? En waarom komt Andrew pas na ruim twintig jaar achter ze aan? Ik weet het niet, dat werd me niet duidelijk uit het boek.

Mijn favoriete figuur in Valse getuige is Callie. Zij weet het beste boven zichzelf uit te stijgen om de problemen het hoofd te bieden. Toch is zij verder niet een type waar ik graag over lees. Het wordt voor mij dus tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe favoriet.

3 sterren

Meer informatie over Valse getuige

 • Oorspronkelijke titel: False witness
 • Uitgeverij: HarperCollins
 • Verschijningsdatum: juni 2021
 • Aantal pagina’s: 456
 • Verkrijgbaar als:
  • Paperback (ISBN: 9789402707991)
  • Midprice (vanaf maart 2022, ISBN: 9789402709599)
  • Hardcover (ISBN: 9789402708011)
  • E-book (ISBN: 9789402761948)
  • Luisterboek (ISBN: 9789402761955)

Plaats een reactie