Nobody – Marelle Boersma

Nobody van Marelle Boersma“Als je maar lang genoeg in een bepaalde richting wordt geduwd, ga je alles geloven. Want wie bepaalt eigenlijk of iets waar is of niet?” Deze zin uit het begin van Nobody van Marelle Boersma vat het boek goed samen. Wat gebeurt er als je niet meer zelf kunt bepalen wat je doet en als niemand je wil geloven? Dan mag je van geluk spreken als er iemand op je pad komt die je redt.

Waar gaat Nobody over?

Docente Vivian maakt zich zorgen om de zeventienjarige HAVO-leerlinge Lynn. Ze vermoedt dat er problemen thuis zijn, misschien zelfs dat ze misbruikt wordt. Ze probeert met haar te praten, maar Lynn wil niets loslaten. Schooldirecteur Edo dringt erop aan dat ze er niet te veel werk van maakt. Langzaamaan begint Vivian steeds meer het vertrouwen van Lynn te winnen. Haar vermoedens worden alleen maar sterker, maar Lynn houdt haar mond. Het is te groot, zegt ze. En dat ze niemand, nobody, is.

Dan leert Vivian Mieke kennen. Mieke is moeder van een overleden meisje en een vermiste zoon. Ook haar man is vermist. Lynn geeft aan de vermiste zoon, Tijs, ergens van te kennen. Het vermoeden ontstaat dan ook al snel dat wat er dan ook met Lynn aan de hand is, te maken heeft met de dood van Miekes dochter en de verdwijning van haar man en zoon. Mieke vertelt Vivian alles wat ze weet en vermoedt, maar Vivian vindt het zo extreem dat ze het niet wil geloven.

Als Vivian onderweg naar huis ontvoerd en weer vrijgelaten wordt, is voor haar duidelijk dat Mieke waarschijnlijk gelijk heeft. Ze zet nu alles op alles om de waarheid boven tafel te krijgen, zelfs met gevaar voor eigen leven.

Mijn mening over Nobody

Ik las dit boek met in mijn achterhoofd de wetenschap dat het gebaseerd is op waargebeurde ervaringen. Ik kon niet anders dan steeds maar hopen dat Marelle Boersma de gruwelijkste elementen er zelf aan heeft toegevoegd. Maar ik vrees van niet. Als de dingen die Marelle in Nobody beschrijft, echt gebeuren, is het goed dat ze het op deze manier aan de wereld toont.

Als ik puur naar het verhaal kijk, en even probeer te vergeten dat het niet volledig fictie is, dan is het een geweldig spannend boek. Je weet dat er iets aan de hand is met de kinderen en dat het heel erg is. Dat het steeds erger kan worden, hou je bijna niet voor mogelijk. Maar het gebeurt wel.

Nobody wordt beschreven vanuit drie personen. Vivian is het meest aan het woord. Zij is de drijvende kracht achter het verhaal, het oplossen van het probleem. De tweede persoon is Meidam, als vertegenwoordiger van het kwaad. Af en toe komt ook Lynn aan de beurt, het slachtoffer. Op deze manier wordt het verhaal van alle kanten belicht en krijg je in de loop van het boek een steeds beter beeld van wat er precies aan de hand is. Pas op het laatst komen alle drie samen en dat zorgt voor een behoorlijke uitbarsting.

Het boek is prettig geschreven, het is moeilijk weg te leggen. Je groeit langzaam met Vivian mee in haar zoektocht naar de waarheid. Je wordt zo in het verhaal meegezogen dat je niet boos op haar wordt omdat ze zichzelf zo in gevaar brengt, in plaats van dat ze naar de politie gaat.

Ik moet zeggen dat ik het enigszins onverwachte einde van een specifieke persoon wel een beetje had zien aankomen. Hij gedroeg zich eerder ook al wat verdacht. Gezien zijn gedrag vind ik dat hij zijn verdiende loon heeft gekregen. Ik ga nu even niet precies zeggen wat ik hier bedoel. Als je het boek leest, wordt het vanzelf duidelijk. En dit boek is zeker de moeite waard om te gaan lezen!

4 sterren

Meer informatie over Nobody

  • Uitgeverij: De Crime Compagnie
  • Verschijningsdatum: mei 2014
  • Aantal pagina’s: 320
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789461091185, 9789461091543
  • ISBN (ebook): 9789461091680

Voor meer informatie over de schrijfster kun je kijken op de website van Marelle Boersma.

Plaats een reactie