Het koetshuis – Karin Quint

het koetshuis van Karin QuintLaura is net klaar met haar geschiedenisstudie als haar oma haar iets zegt over een vroegere geliefde. Laura gaat op zoek naar wat er in het verleden is gebeurd. Ondertussen begint ze tegen haar zin aan een baan die haar stiefvader geregeld heeft. Daar ontmoet ze Tom, die ze eerst helemaal niet mag maar waar ze toch steeds meer waardering voor krijgt. Tot ze ontdekt dat ook hij een groot geheim heeft. Alle lijntjes komen samen in het koetshuis bij landgoed Rosaville, waar Laura woont. Het koetshuis van Karin Quint leert je dat je niet te snel moet oordelen over andere mensen maar dat je ze ook niet zonder meer kan vertrouwen.

Het koetshuis in het kort

Laura woont samen met haar moeder en stiefvader op landgoed Rosaville. Ze is net klaar met haar studie geschiedenis. Voor ze een baan gaat zoeken, mag ze van zichzelf nog even genieten van een luie vakantie. Haar stiefvader heeft echter een baantje voor haar geregeld: archiefwerk bij een tv-producent. Niets voor haar, vindt Laura zelf. Als ze dan ook nog haar nieuwe baas, Tom, ontmoet en hij helemaal niet aardig is, wil ze niets liever dan zo snel mogelijk weg.

De oma van Laura is dement en het gaat niet goed met haar. Niet lang voor haar overlijden begint ze tegen Laura te praten over ene Jasper. Als Laura later haar oma’s dagboek leest, ontdekt ze wie Jasper was en wat hij voor haar oma betekend heeft. In dat verhaal speelt het koetshuis van het landgoed een grote rol. Vroeger woonde Jasper op het landgoed en hij en Laura’s oma spraken stiekem af in het koetshuis.

Als de tijd voorbij gaat en Laura Tom steeds beter leert kennen, begint ze hem steeds leuker te vinden. Ze merkt dat ze niet zo veel haast meer maakt met solliciteren want ze wil eigenlijk niet bij zijn bedrijf weg. Maar dan ontdekt ze dat hij iets voor haar achterhoudt. Als ze eenmaal weet wat zijn geheim is, is ze geschokt. Ze kan niet meer bij hem in de buurt zijn en vlucht weg.

Als enige tijd later allerlei vervelend nieuws over Tom toch bij Laura binnenkomt, weet ze meteen wat ze moet doen. En ze doet dat ook direct en daar zal ze geen spijt van krijgen.

Mijn mening

Het is best leuk om weer eens een boek te lezen dat zich op Nederlandse bodem afspeelt. Op een of andere manier lees ik vooral buitenlandse boeken terwijl we hier in Nederland toch voldoende goede schrijvers hebben! Dat heeft Karin Quint ook weer laten zien: haar boek was een goede manier om ‘s avonds even lekker te ontspannen.

In grote lijnen is het verhaal een standaard feelgood verhaal: meisje ontmoet jongen, meisje mag jongen niet, vonk slaat toch over, er ontstaat een probleem, probleem wordt opgelost. De manier waarop Karin Quint dit gegeven ingevuld heeft, vond ik leuk om te lezen. Laura is een beetje een snobistisch typetje dat geen bekende Nederlanders kent anders dan die bij haar ouders op feestjes komen en al helemaal niets weet van populaire tv-programma’s. Toch is ze bereid om ondanks haar universitaire opleiding in de dozen met oude documenten te duiken. Ze leert dan ook veel bij tijdens haar verblijf bij Toms bedrijf. Dat is goed om te zien.

Van Tom zien we wat minder. Zijn verhaal komt vooral naar voren door wat Laura over hem ontdekt. Eerlijk gezegd vind ik hem ook wel een boek waard, daar is hij interessant genoeg voor. Het koetshuis zou het eerste deel in een serie over landgoed Rosaville zijn. Ik ben benieuwd waar het volgende deel over gaat. Gezien de titel zou je denken over een ander deel van het huis. In een groot deel van het verhaal begreep ik niet helemaal waarom het koetshuis zo belangrijk was dat het boek ernaar vernoemd was. Dat wordt aan het einde echter wel duidelijk.

Ik vond Het koetshuis een fijn boek om te lezen, echt iets om even lekker mee weg te kruipen. Daarom geef ik het vier sterren.

Wil je Het koetshuis ook lezen? Ga dan hier naar bol.com:

4 sterren

Meer informatie over Het koetshuis

  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • Verschijningsdatum: juni 2021
  • Aantal pagina’s: 376
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789024592524
  • ISBN (e-book): 9789024592531

Plaats een reactie