De hitte van de hel – Gard Sveen

De hitte van de hel van Gard SveenAls er een zwaar toegetakelde jonge prostituee gevonden wordt, moet inspecteur Tommy Bergmann meteen terugdenken aan een van zijn eerste zaken. Een aantal jonge meisjes werd toen op vergelijkbare wijze vermoord. De dader van toen kan het nu echter niet zijn, want die zit in een zwaar beveiligde inrichting. De moeder van een van de eerdere slachtoffers lijkt iets te weten, maar het lukt Tommy niet iets uit haar te krijgen. Dan verdwijnt er weer een meisje. De hitte van de hel is de tweede thriller van Gard Sveen en houdt je constant op het puntje van je stoel.

Gard Sveen

Gard Sveen werkt voor het Noorse Ministerie van Defensie. In 2013 debuteerde hij met de literaire thriller De doden hebben geen verhaal. Dit boek won verschillende prijzen. In 2015 verscheen het in Nederland. Dit debuut had als hoofdpersoon inspecteur Tommy Bergmann. Ook in het tweede boek, De hitte van de hel, komt Bergmann terug. De boeken zijn daarom als een serie te zien, maar ze zijn wel los van elkaar te lezen.

De hitte van de hel in het kort

In 1988 werd het lichaam van de 16-jarige Kristiane Thorstensen gevonden. Ze was zwaar toegetakeld. Voor deze moord en de moord op vijf andere meisjes is Anders Rask veroordeeld. Hij was een leraar van Kristiane. Nu zit hij in een zwaar beveiligde tbs-kliniek. Als er een jonge prostituee gevonden wordt met vergelijkbare verwondingen als de slachtoffers van de eerdere moorden, kan hij het dan ook niet gedaan hebben. Tommy Bergmann moet onderzoeken of er hier een copycat actief is of dat de echte moordenaar misschien nog vrij rondloopt.

Tommy Bergmann krijgt hulp van zijn collega Susanne Bech, een alleenstaande moeder van een vijfjarige dochter. Samen trekken ze alle oude sporen na. Bergmann herinnert zich een uitspraak van Elisabeth Thorstensen, Kristianes moeder, vlak nadat haar dochter was gevonden: ‘Het is allemaal mijn schuld.’ Het gaat echter niet goed met haar en ze weigert meer te zeggen.

Ondertussen heeft Anders Rask herziening van het vonnis in de zaak Kristiane aangevraagd. Ondanks dat hij eerder heeft bekend, zegt hij nu dat hij het niet gedaan heeft.

Zowel Tommy als Susanne merken dat een vreemde hun leven probeert binnen te dringen. Tommy Bergmann vermoedt dat zaken uit zijn verleden een relatie hebben met de huidige gebeurtenissen. Zijn herinneringen zijn echter niet concreet genoeg om te begrijpen wat het verband is. Hoe meer hij echter te weten komt over verschillende personen in de omgeving van Elisabeth Thorstensen, hoe meer kwartjes er beginnen te vallen. Maar is dat nog op tijd?

Mijn mening over De hitte van de hel

Ik heb De hitte van de hel gelezen in het kader van een blogtour van de uitgever, A.W. Bruna. Voor mij is dit de eerste keer dat ik meedeed aan een blogtour en wat mij betreft mogen er nog veel volgen. Ik heb De hitte van de hel namelijk met veel plezier gelezen. Het is spannend en de vaart blijft er lekker in.

Mijn ervaring met Scandinavische thrillers is tot nu toe eigenlijk altijd goed geweest. Ook dit keer pakte het goed uit. Ik kende Gard Sveen nog niet, maar hij heeft de verwachtingen waargemaakt. Hoofdpersoon Tommy is een sympathieke figuur, ondanks dat hij verre van perfect is. Ook Susanne Bech is iemand met wie je gemakkelijk meeleeft.

In het boek komen meerdere personages aan het woord: Tommy Bergmann, Susanne Bech, Elisabeth Thorstensen en Arne Furuberget, chef-arts in de kliniek waar Anders Rask opgesloten zit. Hierdoor wordt de zaak van verschillende kanten belicht en dat nodigt uit om zelf mee te gaan denken over hoe het nu werkelijk zit. Wat tot gevolg had dat ik al voordat ik halverwege was, een klein deel van het einde kon voorspellen.

Het verhaal is van zichzelf al spannend: er is iemand veroordeeld maar het is zeer aannemelijk dat dat niet de echte dader is. Dat deze echte dader dan ook nog eens achter beide politiemensen aangaat, maakt het extra spannend. Het boek heeft een gedeeltelijk open einde. Normaal gesproken ben ik daar niet zo blij mee, maar in dit geval lijkt het me een opstapje naar een volgend boek. Een korte zoektocht op internet heeft daar echter nog geen bewijs voor opgeleverd, dus het is nog even afwachten wanneer er een volgend boek verschijnt…

4 sterren

Meer informatie over De hitte van de hel

  • Oorspronkelijke titel: Helvete åpent
  • Uitgeverij: A.W. Bruna
  • Verschijningsdatum: november 2016
  • Aantal pagina’s: 369
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789400507296
  • ISBN (ebook): 9789044975048

Plaats een reactie