Na de brand – Jane Casey

Na de brand van Jane CaseyNa de brand is het zesde deel in de serie literaire thrillers over rechercheur Maeve Kerrigan van Jane Casey. Er breekt brand uit op een van de hoogste verdiepingen van een grote flat op Maudling Estate, een achterstandsbuurt. Drie mensen komen om, waaronder een bekende politicus. De brand verwoest niet alleen een deel van de flat, maar ook de levens van de mensen die er woonden. Achter elke voordeur blijkt een geheim schuil te gaan, wat het er voor Maeve Kerrigan en haar leidinggevende Josh Derwent niet gemakkelijk op maakt te achterhalen wat zich precies heeft afgespeeld voorafgaand aan de brand.

Na de brand in het kort

Maudling Estate is een complex van grote flatgebouwen met voornamelijk sociale huurwoningen. Bovenin de Murchison-flat wonen onder andere mevrouw Hearn, het gezin Bellew, Melissa Pell met haar zoontje en drie jonge vrouwen die illegaal in het land zijn. Een leegstaande flat wordt gebruikt door Geoff Armstrong, een “uiterst rechtse, asielzoekers-hatende, anti-uitkering” politicus.

Aan het einde van de middag breekt er brand uit. Rook verspreidt zich snel door het gebouw. Iedereen probeert te ontsnappen, maar dat lukt niet iedereen. Er vallen drie doden. Armstrong is een van de overledenen, waardoor de zaak erg gevoelig komt te liggen. Geoff Armstrong is echter niet de enige die aanleiding geeft tot nader onderzoek.

Het gezin Bellew bestaat uit moeder Nina, haar zoon Carl en zijn vrouw Debbie en hun twee kinderen. Rechercheur Kerrigan en inspecteur Derwent zijn het er al snel over eens dat dit gezin zich bezig houdt met zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Ook bij Melissa Pell gaat alles niet zoals het hoort: zij woont in de flat omdat ze is gevlucht voor haar gewelddadige man. Dan zijn er nog de drie jonge vrouwen die in een appartement zaten opgesloten. Achter elke voordeur is dus wel een reden te vinden voor de brand.

De politie gaat alle sporen na, maar er zit niet veel schot in de zaak. Wel ontdekken ze steeds meer details over de levens van de bewoners van de flat. Goed speurwerk is nodig om het mysterie te ontrafelen.

Ondertussen wordt Maeve gevolgd door Chris Swain, iemand die ze uit het verleden kent. Ze probeert hem uit de tent te lokken. Maeve weet dat dit gevaarlijk kan zijn. De gevolgen die het uiteindelijk heeft, heeft ze echter niet kunnen voorzien.

Mijn mening over Na de brand

Na de brand barst van de intriges en verwikkelingen. Niemand is te vertrouwen, overal is wel iets aan de hand. Zo is het voor de lezer lastig te voorspellen wat er nu precies gebeurd is. Dat vind ik prettig, want zo blijft het lang spannend. Er gebeurt heel veel, waardoor het tempo lekker hoog blijft. Met dit boek hoef je je geen moment te vervelen!

Jane Casey schrijft prettig, niet te veel overbodige details maar wel zodanig dat je je een goed beeld kunt vormen van de omstandigheden. Zo begint het boek met een beschrijving van de verschillende bewoners van de flat die door de brand getroffen zullen worden. Hierdoor leer je ze meteen goed kennen en ga je erg met ze meeleven.

De personages zijn een goede mix van sympathieke figuren en personen waarmee je je liever niet identificeert. De belangrijkste spelers blijken echter allemaal een goede kant naast hun slechte kant te hebben of juiste een wat meer duistere kant naast hun goedheid. Dat maakt ze levensecht en geloofwaardig. Ik vind dit een duidelijke verbetering ten opzichte van De jacht, waar ik nog sterk het idee had alle personen maar uit één eigenschap bestonden en dat al het gedrag dat niet bij die eigenschap paste, als afwijkend werd gezien.

Als je denkt dat het verhaal afgelopen is, volgt er nog een toegift. Dit laatste deel van het boek is bijna een kort verhaal op zich. Het lijkt er even op dat het boek met een enorme cliffhanger gaat eindigen, maar dat valt gelukkig mee.

Na de brand is het zesde boek in een reeks over Maeve Kerrigan. Het eerste boek dat ik las, was De jacht. Op dat moment wist ik nog niet dat het een serie was en had ik niet het gevoel dat ik iets miste. De boeken zijn dus los te lezen. Tijdens het lezen van Na de brand merkte ik echter dat het wel prettig was wat achtergrondinformatie te hebben. Op volgorde lezen is dus zeker aan te raden!

4 sterren

Meer informatie over Na de brand

  • Oorspronkelijke titel: After the fire
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: juli 2016
  • Aantal pagina’s: 336
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789026335082
  • ISBN (ebook): 9789026335099

Plaats een reactie