Sneeuwwit – Samuel Bjørk

Sneeuwwit van Samuel BjorkTwee elfjarige jongens worden vermoord gevonden. De setting lijkt heel erg op een zaak van acht jaar geleden in Zweden. Die zaak is nooit opgelost. Aan Holger Munch nu de taak het deze keer beter te doen. Daarvoor komt zijn nieuw gevormde team goed van pas. Toch hebben ze een relatieve buitenstaander nodig om de zaak tot een goed einde te brengen. Sneeuwwit van Samuel Bjørk gaat vooraf aan zijn eerdere boek Ik reis alleen en laat zien hoe Mia Krüger voor Holger Munch is gaan werken.

Sneeuwwit in het kort

Twee jongens liggen naast elkaar, met een vos tussen hen in. Ze zijn allemaal dood. De zaak wordt toegewezen aan het nieuwe team van Holger Munch. Hij heeft een groep zeer bekwame maar ook zeer verschillende mensen samengesteld om moordzaken als deze op te lossen. Dat blijkt nodig ook, want de zaak lijkt sterk op een onopgeloste moord in Zweden, acht jaar eerder.

Op de valreep voegt Munch nog iemand toe aan zijn team: Mia Krüger. Zij komt rechtstreeks van de politieacademie, is nog niet eens klaar. Maar ze heeft een scherpe blik en ziet dingen die anderen ontgaan.

Het team volgt alle sporen die ze kunnen vinden. Dat zijn er niet veel en het lijkt dan ook eerst alsof ze niet veel verder zullen komen dan de Zweden eerder. Dankzij de inzichten van Mia komen ze echter een stuk verder. Als ze samen met een psycholoog uit het Zweedse team een aanwijzing opvolgt, leidt dat tot een doorbraak.

Mijn mening

Ik heb al een paar boeken van Samuel Bjørk over Munch en Krüger gelezen en die bevielen me erg goed. Ik vond het dan ook leuk om nu eens iets te lezen over hoe Mia bij het team is gekomen. Wel merkte ik dat er nog een hoop tijd zit tussen Sneeuwwit en Ik reis alleen, nu het eerstvolgende boek in de tijd. In dat laatste boek is van alles gebeurd dat in Sneeuwwit nog niet plaatsvindt. Ik ben dan ook heel benieuwd of daar ook nog een boek over komt.

De andere drie boeken die ik las, vond ik erg spannend. Sneeuwwit vond ik iets minder spannend. Ik had niet het idee dat er elk moment nog een moord kon plaatsvinden dus ik miste een beetje de urgentie in het onderzoek. Tegen het einde werd het wel spannender, met een bijzondere afloop die ik hier niet ga verklappen. De schrijver is zeker wel origineel geweest, dat kan ik wel zeggen.

Van de hoofdpersonen is Mia degene die je het best leert kennen, vind ik. Ook van de andere teamleden krijg je de belangrijkste eigenschappen mee, maar Mia is eigenlijk de enige waarbij ik enige ontwikkeling zag. De dader blijft vooral op de achtergrond. Hij speelt wel een zodanige rol in het boek dat hij niet opeens uit de lucht komt vallen, maar voor mij was het een verrassing dat deze figuur het was. En dan is het goed, toch? Een onverwacht maar niet onlogisch einde, dat is zoals ik het het liefste zie.

4 sterren

Meer informatie over Sneeuwwit

 • Oorspronkelijke titel: Ulven
 • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
 • Verschijningsdatum: november 2021
 • Aantal pagina’s: 400
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789024597093
  • E-book: 9789024597109
  • Luisterboek: 9789024597932

Plaats een reactie