Sloop – Anna Enquist

Sloop van Anna EnquistAlice Augustus is een componiste die naam heeft gemaakt. Als haar gevraagd wordt een stuk te schrijven voor het Koninklijk Symfonie Orkest, weet ze dat dat haar meesterwerk zal worden. Ze wordt echter afgeleid door herinneringen aan een liefdeloze jeugd, diverse geliefden en de dringende wens om moeder te worden. In Sloop van Anna Enquist komen een aantal belangrijke zaken uit een mensenleven samen: jeugd, volwassen worden, carrière maken en zelf moeder worden.

Sloop in het kort

Alice Augustus is bijna veertig en de tijd begint te dringen: ze wil namelijk ontzettend graag een kind. Dat wil echter niet lukken. Ze is componist en heeft naam gemaakt als schrijfster van een aantal belangrijke stukken. Wat echter niemand weet, is dat ze haar geld verdient met het schrijven van deuntjes voor commercials.

Alice wordt gevraagd een stuk te schrijven ter gelegenheid van het jubileum van het Koninklijk Symfonie Orkest. Uiteraard zegt ze toe dit te doen, maar het componeren hiervan maakt een hoop in haar los. Ze gaat terug naar het verleden en herbeleeft een aantal zaken die van invloed op haar verdere leven zijn geweest.

Zo was Alice in de ogen van haar moeder nooit goed genoeg. Later, toen ze naar het conservatorium ging, moest ze opboksen tegen haar mannelijke studiegenoten. Een vrouw als componist was niet normaal. Gecompliceerde relaties met onder andere een medestudent en een docent volgden. Eenmaal gesetteld met echtgenoot Mark ontbreekt er nog een ding: een kind. En dat wil niet komen.

Al vechtend tegen zichzelf en haar verleden weet Alice een stuk te produceren dat haar hele verleden in zich heeft.

Mijn mening

Een intrigerende titel, vind ik, Sloop. Het boek gaat tenslotte meer over opbouw, schepping. De creatie van een muziekstuk, de poging tot het maken van een baby. Toch is de titel volledig logisch, maar daar kom je tegen het einde van het verhaal wel achter.

Alice is een bijzonder persoon. Ze heeft het niet gemakkelijk gehad in het leven. Gedurende het boek kom je erachter wat ze allemaal heeft meegemaakt. Het verhaal wordt afwisselend in het heden en het verleden verteld. Zo groei je langzaam met Alice mee in het muziekstuk dat ze aan het maken is.

Vooral tegen het einde, als het verleden dichtbij het heden ligt, verwarde het me af en toe even. Dan wist ik niet goed meer waar ik zat in de tijd. Maar uiteindelijk werd dat toch steeds wel weer duidelijk.

Muziek speelt een belangrijke rol in dit boek. Soms vond ik het wel jammer dat ik de muziek waar over gepraat werd, niet kon horen. Natuurlijk kun je de bestaande stukken opzoeken en afluisteren, maar de muziek die Alice maakt, bestaat natuurlijk niet.

Het verhaal is hier en daar wat apart, maar wel mooi om te lezen. Alice trekt je echt mee haar verhaal in. Ik geef haar daarom vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Sloop

 • Uitgever: De arbeiderspers
 • Verschijningsdatum: december 2021
 • Aantal pagina’s: 296
 • Verkrijgbaar als: hardcover, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Hardcover: 9789029545136
  • E-book: 9789029545143
  • Luisterboek: 9789029545419

Plaats een reactie