Een tijdloze liefde – Santa Montefiore

een tijdloze liefde van Santa MontefioreEvelina groeit op in een beschermde omgeving in het Noord-Italië van de jaren dertig. Ze verliest haar hart aan de Joodse Ezra. Zijn familie denkt veilig te zijn voor de nazi’s. Niets is echter minder waar. Evelina vertrekt met een gebroken hart naar Amerika. Daar lukt het haar een nieuw bestaan op te bouwen en weer gelukkig te worden. Maar dan gebeurt er iets wat ze nooit voor mogelijk had gehouden. Een tijdloze liefde van Santa Montefiore gaat over liefde en de verschillende vormen die die kan aannemen.

Een tijdloze liefde in het kort

De jonge Evelina Pierangelini groeit op met een excentrieke moeder en een behoudende vader. Als haar oudere zus Benedetta door haar vader gekoppeld wordt aan een geschikte huwelijkskandidaat, weet Evelina één ding zeker: zij wil alleen trouwen met iemand van wie ze echt houdt. Hoewel ze in haar beschermde omgeving weinig mannen ontmoet, maakt ze wel kennis met iemand die haar hart weet te veroveren. Dit is echter een Joodse jongen, een zoon van een stoffenhandelaar en een kleermaakster. Dat is niet wat de familie van Evelina voor haar voor ogen had. Zij weet het echter zeker: hij is de ware.

De Tweede Wereldoorlog breekt uit. Ezra’s vader is ervan overtuigd dat de nazi’s zijn familie met rust zullen laten. Daarom weigert hij te vluchten. Helaas krijgt hij ongelijk: het hele gezin wordt meegenomen. Evelina is er kapot van. Ze wacht de hele oorlog lang tot hij terugkomt. Maar hij komt niet terug. Als ze hoort dat hij is vermoord, besluit Evelina een nieuw leven te beginnen bij haar tante in New York.

De verandering van omgeving doet Evelina goed. Hoewel het gemis van Ezra altijd pijn blijft doen, lukt het haar iemand te vinden met wie ze trouwt en kinderen krijgt. Ze is zelfs eigenlijk wel gelukkig. Maar dan gebeurt er iets wat ze nooit had durven dromen. Hoewel ze in de zevende hemel is, staat ze nu wel voor een lastige keuze. Denkt ze alleen aan zichzelf, of houdt ze ook rekening met het geluk van anderen? Of is de keuze eigenlijk niet zo ingewikkeld?

Mijn mening

Dit aangrijpende verhaal over een vrouw die denkt nooit meer lief te kunnen hebben is gebaseerd op een waar gebeurde geschiedenis. Montefiore vertelt het zodanig dat je de pijn van Evelina echt voelt. Die keuze die ze uiteindelijk moet maken, lijkt een onmogelijke keuze en als lezer kun je daar zelf ook zomaar van wakker liggen.

Het leven van Evelina wordt mooi beschreven. Je leert haar goed kennen en meeleven met haar gaat bijna vanzelf. Doordat er hier en daar wat heen en weer gesprongen wordt in de tijd, weet je al deels hoe haar leven eruitziet als ze wat ouder is. Dat lijkt het wat minder spannend te maken, maar geloof me, er gebeurt nog voldoende waar je tijdens het lezen versteld van staat.

Het verhaal begint in de buurt van het einde. Je maakt kennis met Evelina, haar gezin en de andere belangrijke mensen in haar leven. Daarna gaat het terug naar het begin, als Evelina 17 is. Vanaf dat moment wordt steeds meer duidelijk wat de verschillende mensen voor haar betekenen.

Evelina leert veel over de liefde en daarmee wordt de lezer ook aangezet daarover na te denken. Zo ziet Evelina hoe haar zus trouwt met iemand die ze niet met haar hart heeft gekozen en wat dat voor gevolgen heeft. Ook ontdekt ze dat ze na het verlies van de liefde van haar leven, toch in staat is opnieuw van iemand te houden. Maar ook dat die eerdere liefde nooit verloren gaat. Dit is echt een onderwerp dat je in je hart raakt.

Een tijdloze liefde is deels gesitueerd in de omgeving van een kleine Italiaanse stad en deels in het grote New York. Heel veel krijg je echter niet mee van de omgeving, het gaat vooral om wat er zich binnenin de personages afspeelt. Toch geeft vooral het Italiaanse deel wel een beetje het gevoel dat je je in vakantiesferen bevindt. Een heerlijk boek dus om mee te ontspannen, bij weg te dromen en blij van te worden dat je eigen leven wat minder gecompliceerd is. Ik geef het vijf sterren!

5 sterren

Meer informatie over Een tijdloze liefde

 • Oorspronkelijke titel: An Italian girl in Brooklyn
 • Uitgever: Boekerij
 • Verschijningsdatum: maart 2022
 • Aantal pagina’s: 400
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789022583753
  • E-book: 9789402318630
  • Luisterboek: 9789052864662

Plaats een reactie