Bloedbroeders – Arttu Tuominen

Bloedbroeders van Arttu Tuominen

Tijdens een zuippartij wordt een man doodgestoken. De dader wordt even later buiten aangehouden, hij zit onder het bloed. Een gemakkelijke zaak, zo lijkt het. Maar plaatsvervangend inspecteur Jari Paloviita gelooft niet zonder meer in de schuld van de aangehouden man. Hij zet zijn team aan tot beter onderzoek. Hij blijkt er echter een eigen agenda op na te houden. Bloedbroeders van Arttu Tuominen laat zien dat er aan een misdaad altijd meerdere kanten zitten en dat je iemand niet zonder meer kan veroordelen.

Bloedbroeders in het kort

In een zomerhuisje vindt een moord plaats. Zowel de dader als het slachtoffer zijn niet echt goed bekend bij de andere aanwezigen. Die zijn er echter vooral om flink te zuipen dus echt nuchter zijn ze allemaal niet. De dader ontkomt dan ook niet. Hij wordt even verderop in het bos aangetroffen. Door de aanhoudende stevige regen zijn er buiten echter geen bewijzen te vinden en ook het moordwapen is spoorloos. Toch denken de rechercheurs snel klaar te zijn. Alles wijst erop dat de gearresteerde man, Antti Mielonen, het gedaan heeft.

Plaatsvervangend inspecteur Jari Paloviita is er echter niet zo zeker van. Wat niemand van zijn team weet, is dat hij zowel slachtoffer als dader kent. Het slachtoffer, Rami Nieminen, heeft Jari in zijn schooltijd regelmatig afgetuigd. Antti was in die tijd de beste vriend van Jari en hij nam het altijd voor hem op. Paloviita zit dan ook in ernstige gewetensnood. Moet hij alles doen om Antti vrij te krijgen, ook als de bewijzen tegen hem zijn?

Mijn mening

“De beste spanning uit Finland” staat er op de voorkant van Bloedbroeders. Met een Scandinavische thriller maak je me altijd wel blij, dus daarom ging ik dit boek lezen. Heel spannend vond ik het geheel niet, op een paar passages na. De moord was al gepleegd voor het verhaal begon en het zag er niet naar uit dat er nog een zou volgen. Alleen de gebeurtenissen in het verleden zijn nog onbekend en hier komt dan ook wel genoeg spanning bij kijken. Dat het een Fins boek is, kan je niet ontgaan. De personages en de straten en plaatsen hebben allemaal namen die nauwelijks uit te spreken zijn en soms ook lastig te onthouden en uit elkaar te houden. Maar na een tijdje went het.

Het verhaal van Jari, Antti en Rami gaat ver terug. In hun jeugd sloten Jari en Antti een verbond en jaren later houdt Jari zich daar nog steeds aan. Toch mooi om te zien hoe iemand een vriend waar hij al jaren geen contact meer mee heeft, toch nog zo beschermt. In het boek komt het hele verleden aan bod. Van de relatief onbezorgde tijd via een aantal allesbepalende gebeurtenissen tot de dag dat hun levens uit elkaar gingen lopen. Dit alles wordt afgewisseld met de gebeurtenissen in het heden, waarna het geheel aan het einde nog even netjes met elkaar verweven wordt.

Bloedbroeders is het eerste deel van een serie. Het tweede deel, Levensgevaar, komt in oktober 2022 uit. Als ik de beschrijving daarvan lees, lijkt het over hele andere dingen te gaan. Ben benieuwd of er nog teruggekeken gaat worden naar de zaak uit dit boek. Ik vond namelijk het einde nogal open. De omstandigheden rond de moord en de directe aanleiding vond ik niet duidelijk. Maar dan kan ook aan mij liggen.

Verder vond ik de uitwerking van het verhaal origineel. Het vroeg er wel om om snel uitgelezen te worden. Daarom geef ik het vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Bloedbroeders

 • Oorspronkelijke titel: Verivelka
 • Uitgever: De Fontein
 • Verschijningsdatum: februari 2022
 • Aantal pagina’s: 384
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789026154553
  • E-book: 9789026154560
  • Luisterboek: 9789026154577

Plaats een reactie