Camino – Graeme Simsion en Anne Buist

Camino van Graeme Simsion en Anne BuistDe Engelse Martin en de Amerikaanse Zoë hebben allebei zo hun eigen redenen om de camino te gaan lopen. Ze vertrekken ongeveer tegelijk en lopen elkaar steeds tegen het lijf. Langzaam leren ze elkaar, en zichzelf, steeds beter kennen. Los van elkaar proberen ze tot een inzicht te komen over hoe het verder moet met hun leven. En zal dat een leven samen zijn of toch apart? Camino van Graeme Simsion en Anne Buist is een indrukwekkend verhaal over twee mensen die vriendschap, liefde, familie en het leven opnieuw ontdekken.

Camino in het kort

De Amerikaanse kunstenares Zoë is bijna alles kwijt: haar man, haar huis, haar geld. Ze besluit naar Cluny, Frankrijk, te gaan om een oude vriendin te bezoeken. In een etalage ziet ze een hanger in de vorm van een Sint-Jakobsschelp. Als ze de betekenis daarvan ontdekt, ziet ze dat als een teken. Ze gaat de Camino de Santiago lopen. Niet helemaal tot Santiago de Compostela, tot de Spaanse grens is genoeg.

Ondertussen is de Engelse Martin ook in Cluny. Hij heeft geen werk meer. Als hij iemand onhandig met een soort golfkarretje ziet zeulen, krijgt hij een idee. Hij ontwerpt een beter karretje dat geschikt is voor lange wandelingen. Om het ding te testen, gaat hij zelf de camino lopen.

Tijdens de tocht komen Martin en Zoë elkaar regelmatig tegen. Ook lopen ze elkaar vaak net mis. Op een gegeven moment wandelen ze een stuk samen. Ze trekken elkaar aan maar ze stoten elkaar ook af.

Onderweg komen ze allerlei verschillende types tegen, zoals de Braziliaansen, een groepje vrouwen dat ook af en toe een stukje met een taxi aflegt. En er is Bernhard, een enigszins botte Duitser. Tegen het einde komt er een groep Spaanse mannen op hun pad, waarvan er eentje wel heel erg geïnteresseerd lijkt in Zoë.

De omstandigheden zijn niet altijd makkelijk. Zoë heeft niet veel geld te besteden. Gelukkig kan ze regelmatig tegen lage kosten overnachten en krijgt ze soms zelfs dingen gratis aangeboden. Martin heeft andere problemen. Hij beschadigt zijn knie waardoor hij op een gegeven moment op het punt staat om op te geven, twee dagen voor hij in Santiago de Compostela zal zijn.

Zowel Zoë als Martin begint steeds meer te ontdekken wat er werkelijk toe doet in het leven. Dat leidt er onder andere toe dat Zoë vlak voor de eindstreep een bijzondere beslissing neemt.

Mijn mening

Als wandelaar moet je dit boek echt lezen. Ik zag het helemaal voor me, hoe ze erbij liepen in de zon, de wind en de regen. Met blaren, met spierpijn. Toch krijg ik niet meteen de neiging om mijn wandelschoenen aan te trekken en op zoek te gaan naar het dichtstbijzijnde punt waar de route staat aangegeven. Het klinkt natuurlijk fantastisch maar je moet maar wel net even die drie maanden tijd hebben. In etappes de camino lopen kan natuurlijk ook, maar dat lijkt me dan toch net weer wat minder echt.

Zoë en Martin lijken twee heel verschillende types. Al wandelend gaan ze steeds meer voor je leven. Op een gegeven moment begon ik het zelfs jammer te vinden als ze elkaar net misliepen. Ook de andere pelgrims op de route zijn bijzondere figuren. Aangezien Simsion en Buist dit boek schreven nadat ze zelf de route liepen, zou het zomaar kunnen dat er daadwerkelijk dit soort mensen rondlopen. Op zich zou dat dan weer een reden zijn om wel zelf aan de wandel te gaan. Eens zien wat je allemaal tegenkomt! Maar meer nog, ontdekken wat zo’n tocht met je doet.

Het verhaal leest lekker weg. Je voelt je helemaal alsof je ook vrij bent om te gaan en staan waar je wilt. Je leeft gemakkelijk met beide hoofdpersonen mee. Het enige wat ik anders verwacht had, is de hoeveelheid blaren en spierpijn in het begin. Daar hoor je ze eigenlijk nauwelijks over, terwijl ze allebei onervaren wandelaars zijn. Dat klopt voor mijn gevoel niet. Maar verder kan ik eigenlijk niets anders zeggen dan dat ik nu met veel plezier het vervolg, Roadtrip, ga lezen.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk Camino via onderstaande link bij bol.com:

4 sterren

Meer informatie over Camino

 • Oorspronkelijke titel: Two steps forward
 • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
 • Verschijningsdatum: februari 2018
 • Aantal pagina’s: 384
 • Verkrijgbaar als:
  • Paperback (ISBN: 9789021026602)
  • E-book (ISBN: 9789024579686)
  • Luisterboek (ISBN: 9789024581931)

Plaats een reactie