Pottermore: meer Harry Potter

Pottermore - Meer Harry Potter J.K. RowlingEen boek is tegenwoordig al lang niet meer gewoon een boek. Een beetje boek heeft een hele marketingcampagne om zich heen hangen. J.K. Rowling heeft dit wel heel ver doorgevoerd, door een hele virtuele wereld rond Harry Potter te scheppen op de website Pottermore. Zoals de naam al zegt: meer van Potter. Hier vind je allerlei informatie rond Harry Potter en de andere personages die in de boeken een rol spelen. Je kunt tijdenlang door Pottermore rondklikken en van alles lezen, natuurlijk ook over het toneelstuk dat in 2016 op de planken zal komen: The cursed child.

Zoals te verwachten is, is er ook een uitgebreide winkel waar je alle Harry Potter-boeken kunt kopen. Handig als je nog helemaal niets hebt gelezen: je kunt alle zeven boeken in een set kopen. Dan krijg je nog korting ook. En wat te denken van alle ‘souvenirs’? Je kunt je eigen Hedwig-de-uil kopen, van pluche, dat wel. Verder tassen, t-shirts en zelfs toverstafjes. Maar of die wel echt werken?

Persoonlijk heb ik niet veel behoefte aan die toestanden rondom een boek. Leuk dat het verfilmd wordt, maar ik houd liever mijn eigen beeld van de personages in mijn hoofd. En ik zal ook niet zo snel met een t-shirt met reclame voor een boek of een hoofdpersoon daaruit gaan lopen. Maar wie ben ik… ik kan me voorstellen dat veel mensen helemaal enthousiast worden van een serie boeken en er dan ook zo veel mogelijk van willen weten en erover willen lezen.

Wat dat betreft vind ik wel dat J.K. Rowling het commercieel gezien goed heeft aangepakt. Natuurlijk heeft ze geluk gehad dat haar boeken werden opgemerkt en bekend werden bij het grote publiek. Je kunt wel een goed boek schrijven, maar dan is succes nog niet gegarandeerd natuurlijk. Maar met de juiste dosering van nieuwe boeken en informatie op Pottermore houdt ze haar publiek ook wakker en geïnteresseerd. Er zullen een hoop schrijvers jaloers op haar zijn!

Plaats een reactie