Perfecte resten – Helen Fields

Perfecte resten van Helen FieldsHet lijkt een perfecte moord. Het lichaam is zodanig verbrand dat het onherkenbaar is en identificatie niet mogelijk is. Maar er liggen her en der rond het lijk kleine aanwijzingen verstopt. Waarom? Inspecteur Callanach is zojuist vanuit Frankrijk naar Schotland gekomen en dit wordt zijn eerste grote zaak daar. Terwijl hij nog worstelt met demonen uit het verleden sluit hij vriendschap met collega Ava Turner, die een grote steun voor hem wordt. Het is nu zaak slimmer te zijn dan de moordenaar, om verdere slachtoffers te voorkomen. In Perfecte resten heeft Helen Fields een afschrikwekkende moordenaar gecreëerd die je liever niet op straat tegenkomt.

Perfecte resten in het kort

In de bergen woedt een brand. Als de brandweer komt, is het lichaam dat in het vuur ligt al bijna helemaal verbrand. Gelukkig liggen verderop een knuppel met lichaamsmateriaal van het slachtoffer en een stukje sjaal met bloed eraan. Zo kan de politie toch vaststellen om wie het hier moet gaan. Het blijkt een vrouw te zijn die al even vermist was.

Inspecteur Luc Callanach is net vanuit Frankrijk naar Schotland verhuisd als hij aan deze zaak gaat werken. Hij moet iedereen nog leren kennen en zijn plekje op het bureau veroveren. Hij laat zich echter niet afleiden en gaat achter de moordenaar aan.

Die moordenaar is ondertussen druk bezig met zijn volgende plannen. Een tweede vrouw verdwijnt. En een tweede lijk wordt gevonden. De dader blijkt een meester in het uitwissen van sporen te zijn. Callanach moet zijn tactiek aanpassen, want zoeken naar fouten van de moordenaar levert niets op.

De zaak wordt persoonlijk als een bekende van Callanach betrokken raakt bij de gruwelijkheden. Als hij dan uiteindelijk ontdekt wat er echt gaande was, blijkt de werkelijkheid erger te zijn dan hij had kunnen denken.

Mijn mening

De moordenaar die in dit boek bezig is, houdt er wel wat eigenaardige ideeën op na. Dat is goed, want dat maakt hem een interessante dader. Aan de andere kant is het ook wel weer zo dat ik hem eigenlijk maar een onsympathiek zielig ventje vind. En dat is misschien juist ook wel goed, de dader is immers niet degene met wie je mee wilt leven en waarvoor je de beste afloop wenst.

Meeleven lukt een stuk beter met de hoofdpersoon, Luc Callanach. Hoewel het in mijn ogen beter zou zijn als hij wat normaler was en niet de knapste man van de stad. Dat wekt bij mij meteen de indruk dat hij arrogant is. Nou valt dat in het verhaal verder wel mee, maar als zijn knappe uiterlijk zo benadrukt moet worden, dan schiet ik meteen in de ik-neem-jou-niet-serieus-stand.

Gelukkig weerhoudt Lucs uiterlijk hem er niet van om alles te geven voor het vinden van de dader. En daarbij houdt hij op wonderbaarlijke wijze ook nog tijd over om zich te bemoeien met de zaak van zijn collega. Dat zorgt er dan wel weer voor dat het boek extra interessant wordt. Een extra verhaallijntje is nooit weg. Als het maar een functie heeft, en dat heeft het hier wel.

Tijdens het lezen volg je de ontwikkeling van Callanach van nieuwkomer in Schotland tot iemand die er gesetteld is. Ook kom je erachter waarom hij eigenlijk is verhuisd. Daarnaast volg je natuurlijk de moordenaar in zijn steeds groter wordende waanzin. Je hoeft je dus geen moment te vervelen. Ondanks dat je al bijna vanaf het begin weet wie de dader is en waar hij mee bezig is, weet Fields het tot het einde toe spannend te houden. Daarom geef ik Perfecte resten vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Perfecte resten

  • Oorspronkelijke titel: Perfect remains
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: november 2019
  • Aantal pagina’s: 416
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789026346996
  • ISBN (e-book): 9789026347009

Plaats een reactie