Ondersteboven – Jill Mansell

Ondersteboven van Jill MansellGinny Holland is een alleenstaande moeder. Haar dochter is net het huis uit om te gaan studeren en Ginny heeft behoorlijk last van het lege-nestsyndroom. Eigenlijk zou ze wel weer een leuke man willen ontmoeten. Als ze echter voor het eerst sinds tijden een enorm knappe man tegen het lijf loopt, betrapt hij haar als ze per ongeluk iets uit een winkel meeneemt zonder te betalen. Moedeloos geworden besluit Ginny dan maar een huisgenoot te nemen. Een beetje gezelligheid in huis zal haar goed doen. Ze wordt echter opgescheept met Laurel, een depressieve jonge vrouw die net door haar vriend is gedumpt. Haar broer is wel een knappe man. Zou het wat kunnen worden met die twee? In Ondersteboven beschrijft Jill Mansell de ups en downs van een niet meer zo heel jonge vrouw en weet ze de tegenslagen met humor te brengen.

Ondersteboven in het kort

Alleenstaande moeder Ginny Holland mist haar studerende dochter zo, dat ze haar spontaan gaat opzoeken. Ze maakt een lange reis, alleen om erachter te komen dat Jem helemaal geen tijd voor haar heeft. Teleurgesteld gaat ze huiswaarts. Niet lang daarna overlijdt Bellamy, haar trouwe hond. Om haar verdriet te verwerken, besluit Ginny te gaan winkelen. In een winkel raakt ze totaal onder de indruk van een knappe man. Ze is zo ondersteboven van zijn looks dat ze vergeet dat ze iets in haar handen heeft als ze de winkel uit loopt.

Natuurlijk is het diezelfde knappe man die haar even later staande houdt en terug de winkel in stuurt. Ginny heeft het niet meer van schaamte. Om iets te doen aan haar eenzaamheid, besluit Ginny een huisgenoot te zoeken. Als Perry zich meldt, is Ginny meteen overtuigd: de kamer is voor hem. Het is dan wel geen gezellige vriendin, maar hij is zooo leuk… Tot blijkt dat de kamer niet voor hem maar voor zijn depressieve zus Laurel is bedoeld. Ginny baalt enorm maar om Perry een plezier te doen, laat ze Laurel bij haar wonen. En moet ze constant het gezeur over haar ex Kevin aanhoren. Met Perry kan ze het echter wel heel erg goed vinden.

Het leven wordt ook weer wat vrolijker als Ginny een baan vindt in een leuk restaurant. Hoewel, de eigenaar blijkt een bekend gezicht te hebben. Finn Penhaligon is zijn naam. Deze Finn ziet er geweldig uit. Hij heeft wel een verleden: nog niet zo lang geleden is zijn verloofde er met een ander vandoor gegaan.

Ondertussen zit dochter Jem in Bristol, waar ze een flat deelt met de rijke Rupert en haar vriendin Lucy. Ook hier speelt er van alles op liefdesgebied. Ginny heeft er grote moeite mee, maar ze laat Jem haar eigen fouten maken. En als dat gebeurd is, komt ze wel op haar heel eigen wijze helpen om de boel op te lossen.

Zo hebben alle hoofdrolspelers hun hoogte- en dieptepunten op liefdesgebied. Ook Carla, de beste vriendin van Ginny en Gavin, haar ex-man, ontkomen er niet aan. Maar op ieder potje past een dekseltje, zo ook in Ondersteboven!

Mijn mening over Ondersteboven

Het is een chicklit, maar dan anders. De hoofdpersoon is de 30 ruim gepasseerd, bijvoorbeeld. En ze hoeft niet bij alles door haar vriendinnen aangemoedigd te worden, ze neemt zelf het initiatief. Dat dat niet altijd even goed uitpakt, is een ander verhaal. Het boek begint niet al te vrolijk, met een dochter die geen tijd heeft voor haar moeder en een hond die doodgaat. Als Ginny echter haar problemen aan gaat pakken, wordt het al snel redelijk hilarisch.

Ondersteboven is met humor geschreven. Ook de niet zo leuke delen worden gebracht op een manier waardoor ze alsnog grappig zijn. Dit zorgt ervoor dat je het hele boek door vrolijk blijft, ook als mensen elkaar bedonderen en in de steek laten. Natuurlijk weet je door de aard van het boek ook wel dat alles uiteindelijk goed zal komen, dat helpt ook wel om de humor van de vervelende gebeurtenissen in te zien.

Het boek is geschreven vanuit verschillende personages. Het grootste deel komt van Ginny, zij is de belangrijkste figuur. Dochter Jem speelt echter ook een belangrijke rol en zij vertelt zelf over de gebeurtenissen in haar leven waar haar moeder natuurlijk niet bij is. Ik las in een andere recensie dat de stijl van de stukjes van Ginny duidelijk anders was dan in de stukjes van Jem. Mij is dat niet opgevallen. Ik vond alles even vlot leesbaar en humoristisch geschreven, maar aan de schrijfstijl kon ik niet zien wie aan het woord was.

Ondersteboven is een vrij omvangrijk boek, het heeft zo’n 350 pagina’s. Ik heb wel eens dunnere chicklits gelezen. In dit geval is het zeker prettig, want zo kun je langer genieten van de bijzondere wereld van Ginny Holland. Ik heb nog een boek van Jill Mansell op mijn nog-te-lezen-lijstje staan, Vlinders voor altijd. Na het lezen van Ondersteboven ga ik die nu wat hoger op de lijst zetten!

4 sterren

Meer informatie over Ondersteboven

  • Oorspronkelijke titel: Thinking of you
  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • Verschijningsdatum: maart 2007
  • Aantal pagina’s: 352
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789021018188
  • ISBN (ebook): 9789021806464

Meer weten over de auteur? Kijk dan eens op de website van Jill Mansell!

1 gedachte over “Ondersteboven – Jill Mansell”

Plaats een reactie