Nederland tiende meest belezen land

Op nu.nl staat te lezen dat Nederland tot de tien meest ‘belezen’ landen van de wereld behoort. Nog maar net overigens, want ‘we’ staan op de tiende plaats. Maar goed, toch is het zo dat Nederlanders kennelijk veel lezen. Nu blijkt dat niet direct uit de criteria die gebruikt worden om te bepalen hoe belezen een land is. Er wordt onder andere gekeken naar het aantal en de omvang van bibliotheken en de toegang tot kranten en computers.

Nu zal de hoeveelheid bibliotheek in een land wel iets zeggen over hoeveel er gelezen wordt. Maar niet alles, want zeker nu er steeds meer goedkope leesdiensten als Elly’s Choice en Bliyoo komen, worden mensen minder afhankelijk van de bibliotheek om te kunnen lezen. Toegang tot internet en het bezit van digitale apparaten zou dus ook mee moeten tellen. Maar misschien doet het dat ook wel.

Ook is gekeken naar hoe scholieren scoren op tests met betrekking tot lezen en schrijven. Dat is natuurlijk ook interessant, want als je niet goed kunt lezen, zul je er ook niet veel plezier aan beleven. Wat ik dan weer interessant zou vinden, is hoeveel plezier de mensen in de verschillende landen beleven aan lezen. Lezen ze bijvoorbeeld alleen de krant om bij te blijven, of verslinden ze romans om even lekker te ontspannen? En hoe varieert dit per land?

De eerste vijf plaatsen in de ranglijst worden allemaal bezet door Scandinavische landen, met Finland op nummer 1. Waarom dat is, wordt niet vemeld. Ik kan er wel zelf een beetje over speculeren. Stel dat je in Finland woont. Dan is het ’s winters de hele dag koud en donker. Wat moet je dan anders dan lekker met een boek voor de open haard? Ik kan me er wel wat bij voorstellen…

Het artikel op nu.nl vind je hier: http://www.nu.nl/lifestyle/4228342/nederland-bij-tien-meest-belezen-landen-wereld.html

Plaats een reactie