Een huis met zeven kamers – Alma Post

Een huis met zeven kamers van Alma PostErin de Jong groeide op in een driekamerflat terwijl haar klasgenootjes luxe leventjes leidden. Ze werd veel gepest. Op latere leeftijd wil ze wraak nemen. Tijdens een reünie van de school ontmoet ze Pieter, een van de rijkeluiszoontjes uit een lagere klas. Eerder was hij haar niet opgevallen, maar nu gaat ze in op zijn uitnodiging elkaar vaker te zien. Er ontstaat een relatie, maar de onderlinge verschillen zijn groot. Ze zullen zich aan elkaar aan moeten passen, maar zijn ze daartoe bereid en in staat? Een huis met zeven kamers beschrijft de botsingen tussen twee totaal verschillende werelden.

Een huis met zeven kamers in het kort

Op een schoolreünie ontmoet Erin Pieter. Pieter vond Erin altijd erg leuk, toen ze nog op school zaten, maar Erin was hem snel vergeten. Nu ze elkaar opnieuw leren kennen, ziet Erin in hem een manier om wraak te nemen op haar pestende klasgenootjes van vroeger. Hij behoorde immers tot het rijke milieu waar Erin niet bij hoorde. Ze spreken een aantal keren af en langzaam ontstaat een relatie.

Op het hoogtepunt neemt Pieter Erin mee naar het vakantiehuis van zijn familie, een huis met zeven kamers. Voor Erin is het niet zo normaal om zo’n huis te hebben. Zij groeide op in een flat en met ouders die hard moesten werken voor hun bescheiden inkomen. Erin ziet het al helemaal voor zich om met Pieter samen een eenvoudig leven te leiden waarbij ze genieten van elkaar en doen wat ze prettig vinden.

Pieter voelt dat hij iets van zijn oom Henri in zich heeft. Oom Henri was een vreemde eend binnen de familie, omdat hij artistiek was en niet om geld gaf. Een relatie met Erin ziet Pieter als een typische Oom-Henri-actie. De druk van zijn omgeving is echter hoog. Een meisje van eenvoudige komaf is niet gepast in zijn wereld. Zal Pieter die druk kunnen weerstaan?

Mijn mening over Een huis met zeven kamers

Dit boek heeft me in totale verwarring achtergelaten. Als Erin haar pestende klasgenoten zo vervelend vond, waarom begint ze dan een relatie met een van hun soortgenoten? En als Pieter zoveel waarde hecht aan zijn afkomst, hoe haalt hij het dan in zijn hoofd om iets te beginnen met iemand waarvan hij weet dat ze niet in zijn wereld past? Vanaf het begin geeft hij al toe dat ze zal moeten veranderen. Dat geeft mij het idee dat het hem toch niet echt om haar gaat. Ik weet dus niet goed wat ik van dit verhaal moet vinden.

Erin en Pieter worden beschreven alsof ze van twee totaal verschillende planeten afkomstig zijn. Dat komt op mij wat overdreven over. Ik heb zelf echter dit verschil nooit ervaren, misschien maakt dat het lastiger om ze te begrijpen.

Toen ik het eerste deel van het boek gelezen had, vond ik dat het boek traag op gang kwam. Ik zat maar te wachten op iets waardoor ik zou weten wat de bedoeling was. En dat kwam maar niet. Pas tegen het einde, toen de relatie goed en wel tot stand was gekomen, begon het interessant te worden. Maar toen hield het heel snel op. Ik had graag willen lezen hoe Erin en Pieter voor hun relatie vochten en wat ze deden om het klasse-verschil te overbruggen en elkaar beter te begrijpen. Maar daar werd nog even snel iets over verteld en toen was het klaar.

Erin maakt nog wel enige ontwikkeling door. Door met Pieter om te gaan leert zij dat ze niet minderwaardig is maar juist sterk. En dat ze in staat is zich aan te passen aan een andere omgeving en zich in te leven in andere mensen. Pieter daarentegen geeft wel de indruk dat hij zich niet volledig gelukkig voelt in zijn milieu, maar als puntje bij paaltje komt, moet Erin zich aan hem aanpassen en weigert hij haar tegemoet te komen.

Ik heb flink getwijfeld over het aantal sterren dat ik Een huis met zeven kamers zou geven. Het kostte me geen moeite om het uit te lezen, maar dat kwam vooral doordat ik steeds maar zat te wachten op het moment dat het zou beginnen. Liefst zou ik tussen de twee en drie sterren in gaan zitten. Omdat echter een deel van mijn onbegrip van het verhaal veroorzaakt zou kunnen worden doordat het standenverschil voor mij nooit een issue is geweest, rond ik het toch naar boven af op drie sterren.

3 sterren

Meer informatie over Een huis met zeven kamers

  • Uitgeverij: De onderstroom
  • Verschijningsdatum: maart 2016
  • Aantal pagina’s: 260 (paperback), 169 (ebook)
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789082349108
  • ISBN (ebook): 9789082349115

Kijk ook eens op de website van Alma Post!

Plaats een reactie