Dwaallicht – Josha Zwaan

Dwaallicht van Josha ZwaanStemmen in je hoofd, niet begrepen worden door je omgeving, de constante angst dat je geliefden iets overkomt. Voor Marthe is dit de dagelijkse realiteit. Haar man Barend doet zijn best, maar op een dag knapt er iets en vertrekt hij met de kinderen. Voor Marthe is dit het begin van een lange reis door een diep dal naar uiteindelijk een nieuw leven. Josha Zwaan laat je in Dwaallicht de emoties van Marthe beleven alsof het je eigen gedachten zijn. Beangstigend, maar ook mooi op zijn tijd.

Dwaallicht in het kort

Marthe hoort al van jongs af aan stemmen. Haar ouders begrijpen haar niet en ook psychologische hulp biedt geen uitkomst. Marthe leert zich alleen te redden. Als ze Barend leert kennen, lijkt ze een redelijk normaal leven te kunnen leiden. Maar dan bevalt ze van haar eerste kind en gaat het helemaal mis. Ze wordt een tijdje opgenomen en krijgt medicijnen. Daarmee gaat het beter, maar Marthe is geen voorstander van pillen. Zonder is ze echter continu bang dat haar gezin iets zal overkomen.

Het leven gaat met ups en downs verder. Marthe verrast Barend met het plan op wintersportvakantie te gaan. Als ze een paar dagen voor de geplande terugreis hoort dat er slecht weer op komst is, wil ze direct naar huis. Barend, die net even gelukkig was op de skipiste, is daar zo boos over dat hij met de kinderen vertrekt. Als Marthe merkt dat hij niet terugkomt, raakt ze in paniek. Ze is ervan overtuigd dat ze een ongeluk hebben gehad en dood zijn. Ze raakt in een psychose en wordt opgenomen.

Een tijd in het ziekenhuis volgt. Martha blijft geloven dat haar gezin er niet meer is. Toch gaat ze naar ze op zoek in Amsterdam. Als ze ze daar niet vindt, blijft ze rondzwerven. Ze leeft tussen prostituees en daklozen.

Barend heeft ondertussen spijt van zijn vertrek. Hij had Marthe niet alleen moeten laten. Daarom gaat hij naar haar op zoek om haar mee te nemen naar zijn nieuwe huis in het oosten van het land. Met de juiste medicijnen en goede begeleiding weet Marthe haar leven weer op te pakken. Maar gemakkelijk is het nog steeds niet…

Mijn mening over Dwaallicht

Wat Marthe te veel aan woorden heeft in haar hoofd, heb ik nu te weinig om dit stukje te schrijven. Dwaallicht maakt indruk door de vanzelfsprekende manier waarop we in Marthes hoofd meeleven met de problemen die ze dagelijks ervaart. Ik werd er gewoon stil van.

Dwaallicht is een ontroerende roman over een vrouw met grote psychische problemen. Naast de moeilijkheden is er gelukkig ook genoeg ruimte voor de mooie dingen in het leven: ondanks haar angsten kan Marthe soms nog wel genieten van haar man en kinderen, muziek en mooie teksten.

Het grootste deel van het boek is vanuit Marthe geschreven. Af en toe komt ook Barend even aan het woord. Zo kom je even los uit de wereld van Marthe en word je geconfronteerd met hoe het voor de omgeving is om met zo iemand te leven. Want niet alleen voor Marthe is het moeilijk, ook haar man en kinderen lijden eronder.

Ondanks het zware onderwerp leest Dwaallicht prettig. De stukjes Frans tussendoor zijn wel wat lastig, voor iemand die geen Frans spreekt. Maar de bedoeling is duidelijk. Het enige waar ik af en toe moeite mee had, was de tijd. Het boek begint bij het einde, springt dan terug in de tijd en gaat dan weer richting heden. Vooral in het begin van het boek kostte het me af en toe wat moeite om te weten in welke tijd we nu weer zaten. Maar dat was niet storend genoeg om me ervan te weerhouden Dwaallicht vijf sterren te geven! Het boek raakte me echt.

5 sterren

Meer informatie over Dwaallicht

  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: februari 2015
  • Aantal pagina’s: 218
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789026330650
  • ISBN (ebook): 9789026330667

Voor meer informatie over de auteur kijk je op de website van Josha Zwaan!

Plaats een reactie