Nachtmuziek – Jojo Moyes

Nachtmuziek van Jojo MoyesIsabel Delancey is pas weduwe en kan nauwelijks rondkomen. Als ze een oud landhuis erft, denkt ze dat haar problemen zijn opgelost. Ze gaat in het huis wonen met haar twee kinderen, maar het blijkt een bouwval te zijn. Gelukkig is er de aardige buurman Matt McCarthy die aanbiedt het huis op te knappen. Maar Isabel weet niet wat zijn werkelijke motieven zijn. Nachtmuziek van Jojo Moyes maakt je boos, ontroert, maar geeft ook hoop.

Nachtmuziek in het kort

Een jaar na het overlijden van haar man staat Isabel Delancey er financieel heel slecht voor. Ze is gestopt met haar werk als violiste om er voor haar twee kinderen te kunnen zijn. Mede omdat Isabel weinig begrijpt van geldzaken, blijkt ze er heel slecht voor te staan. Als ze dan onverwacht een oud landhuis erft, denkt ze uit de problemen te zijn. Ze verkoopt haar huis in Londen en verhuist met de kinderen naar Little Barton.

Daar aangekomen wacht het gezin een onaangename verrassing. Het huis is al jaren niet onderhouden en verkeert in zeer slechte staat. Er is geen bruikbare badkamer, de verwarming doet het niet en verder deugt er ook niet veel aan het huis. Gelukkig biedt de vriendelijke buurman Matt McCarthy aan om het huis op te knappen. Voor hem is dit zijn werk maar voor Isabel wil hij het wel voor een vriendenprijs doen.

Matt gaat voortvarend aan het werk en begint overal in het huis dingen te slopen en opnieuw op te bouwen. De kosten rijzen al snel de pan uit. Isabel moet uit alle hoeken en gaten geld tevoorschijn halen om de verbouwing te kunnen betalen. Gelukkig leert Byron hoe ze de natuur kunnen gebruiken om van te leven. Vooral zoon Thierry is hier een goede leerling.

Wat Isabel niet weet, is dat Matt al jaren een oogje op het huis heeft. Zijn hulp bij de verbouwing is niet zo goedbedoeld als het lijkt. Maar hoe ver zal hij gaat om het huis te krijgen?

Mijn mening

In dit verhaal heb ik een beetje dubbele gevoelens bij Isabel. Aan de ene kant zie ik haar als een vrouw die het zwaar heeft en het niet verdiend om behandeld te worden zoals Matt doet. Aan de andere kant is ze ook wel heel erg naïef als het om haar geldzaken gaat. Dat maakt het soms toch wat lastig om met haar mee te leven.

Ik heb zelf nooit grote verbouwingen aan een huis gedaan, maar ik kan me voorstellen dat het in werkelijkheid ook gaat zoals in dit boek. Naarmate het werk vordert komen er steeds meer dingen bij die toch ook gedaan moeten worden en lopen de kosten op. Wat dat betreft moet het voor veel mensen herkenbaar zijn.

Er zijn veel verschillende vertellers. Isabel is een belangrijke natuurlijk, maar ook Matt, zijn vrouw Laura en klusjesman Byron komen regelmatig aan het woord. Toch laat Matt niet veel los over wat hij in het huis aan het doen is. Hij maakt er geen geheim van dat hij het huis wil hebben, maar hoe hij het precies voor elkaar denkt te krijgen, vertelt hij niet. De vele vertellers zorgen wel voor afwisseling in het verhaal.

Nachtmuziek krijgt van mij drie sterren. Op zich vond ik het wel een goed boek maar ik ergerde me toch te vaak aan Isabel om het meer sterren te geven.

3 sterren

Meer informatie over Nachtmuziek

  • Oorspronkelijke titel: Night music
  • Uitgeverij: De fontein
  • Verschijningsdatum: juni 2018
  • Aantal pagina’s: 384
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789026141744
  • ISBN (ebook): 9789026141751

Plaats een reactie