Mama is hier – Mariette Zweers

Mama is hier van Mariette ZweersOlga heeft een goed leven. Haar man heeft pas een nieuwe baan in de directie van een ziekenhuis, ze heeft een dochter en ze woont in een mooi huis. Op een nacht valt er echter een grote tak van een boom op een overkapping in de tuin. Dat blijkt het begin van een reeks onaangename gebeurtenissen. Olga’s man speelt hier in een rol in. Maar is hij slachtoffer of staat hij toch aan de verkeerde kant? Olga zoekt het uit. Mama is hier van Mariette Zweers is een verhaal over vriendjespolitiek en machtsmisbruik.

Mama is hier in het kort

Olga en haar gezin hebben het goed voor elkaar. Olga’s man is nog niet zo lang geleden toegetreden tot de directie van een ziekenhuis. Daar doet hij zijn best nieuwbouwplannen te verwezenlijken. Dochter Juliette leeft een eigen leven in haar mini-appartementje in het grote huis dat het gezin bewoont. Aan dit gezinsgeluk komt een einde als er een grote tak van een boom in de tuin afbreekt en de overkapping van de buitenkeuken vernielt. Toevallig zat Juliette net onder die overkapping.

Gelukkig herstelt Juliette goed. De problemen zijn echter nog niet voorbij. Olga betrapt een indringer in de tuin en haar man Matthijs maakt kennis met een stel kerels met bivakmutsen die hem te grazen nemen. Olga wil weten wat er aan de hand is maar Matthijs ontwijkt haar vragen. Daarom gaat ze zelf op onderzoek uit. Daarbij stuit ze op praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen.

Mijn mening

Tijdens het lezen van Mama is hier heb ik me heel lang afgevraagd waar het boek nu eigenlijk over ging. Pas ergens halverwege begon het een beetje duidelijk te worden. En dat is voor mij te laat. Dan ben ik mijn interesse eigenlijk al verloren. En dat is in de tweede helft van het boek ook niet meer goed gekomen. Ik vond het een wat warrig geheel. Pas aan het einde werd ongeveer duidelijk hoe het zat, maar bleven er nog wel wat onduidelijkheden over.

Het hele verhaal wordt verteld door Olga. Zij wordt op een gegeven moment afgeschilderd als ‘een beetje in de war’ dus is het niet duidelijk of wat zij ervaart ook de werkelijkheid is. Dat maakt het geheel er niet begrijpelijker op. Ik denk dat het in dit geval beter was geweest als ook Matthijs zijn zegje had kunnen doen en zo had kunnen uitleggen wat er speelde. Dan had ik misschien begrepen waar het boek over ging.

Op de schrijfstijl is verder niets aan te merken. Het leest wel prettig. Toch zou ik na het lezen van dit boek geen ander boek van Mariette Zweers oppakken. Daarom geef ik het drie sterren.

3 sterren

Meer informatie over Mama is hier

  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: april 2019
  • Aantal pagina’s: 320
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789026346736
  • ISBN (ebook): 9789026346743

Plaats een reactie