Mischling – Affinity Konar

Mischling van Affinity KonarStacha en Perle zijn een onafscheidelijke tweeling. Samen proberen ze te overleven in Auschwitz, waar ze aan de grillen van Josef Mengele zijn overgeleverd. Als mischling, ze hebben blonde haren en bruine ogen, zijn ze interessant voor zijn experimenten. Aan hun jonge leven samen komt abrupt een einde als Perle op een dag verdwijnt. Stacha wil niet geloven dat Perle dood is, dus gaat ze na haar bevrijding op zoek. Samen met een jongen uit het kamp trekt ze door Polen, een reis vol gevaar. Mischling van Affinity Konar is hartverscheurend ontroerend.

Mischling in het kort

Het is 1944 als Stacha en Perle samen met hun moeder en grootvader aankomen in Auschwitz. Omdat Stacha en Perle een tweeling zijn en bovendien mischling, blond haar en bruine ogen, worden ze door Josef Mengele geselecteerd om deel te nemen aan zijn experimenten. Ze ondergaan de folteringen en hebben steun aan elkaar. Tot op een dag Perle verdwijnt.

Stacha blijft alleen achter. Verdoofd door verdriet worstelt ze zich door het leven, ervan overtuigd dat ze onsterfelijk is. Dit heeft Mengele immers gezegd toen hij haar een injectie met een vreemde vloeistof gaf. Stacha krijgt steun van een jongen die zich Feliks noemt, naar zijn overleden tweelingbroer.

Als de oorlog zijn einde nadert en de gevangenen van Auschwitz het kamp verlaten, weten Stacha en Feliks aan deze dodenmars te ontsnappen. Met zijn tweeën trekken ze Polen in, op zoek naar Perle. Maar ze hebben nog een missie: ze willen Josef Mengele vinden om zich te wreken. De tocht is echter zwaar en vol gevaren. Aan het einde van hun reis wacht er echter een verrassing.

Mijn mening over Mischling

Mischling is geen leuk boek, maar het is zeker wel een mooi boek. Daar bedoel ik mee dat het verhaal behoorlijk triest is. De levens van Stacha en Perle zullen nooit meer zijn zoals het geweest is. Toch weet Affinity Konar het zo te brengen dat je met een goed gevoel het boek sluit. Ook al zijn de slechteriken nog zo slecht, de goeden weten met hun doorzettingsvermogen en innerlijke kracht toch ver te komen.

Stacha en Perle zijn twaalf jaar oud als ze in Auschwitz aankomen. Ze klinken echter door het hele boek een stuk volwassener. Ze klagen vrij weinig over wat hen aangedaan wordt en spreken niet echt als kinderen. Toch is wel duidelijk dat Stacha behoorlijk lijdt onder het verlies van haar zus. Af en toe echter schemert het kind in Stacha door, als ze er serieus van overtuigd is dat ze onsterfelijk is.

Mischling is afwisselend geschreven vanuit Perle en Stacha. Wat daarbij opvalt, is dat Stacha en Perle duidelijk verschillend overkomen. Ze hebben echt een eigen stem. Wat schrijfstijl betreft vind ik het boek niet heel erg vlot lezen. Je zult er wel je aandacht bij moeten houden. Maar gegeven het onderwerp vind ik dat prima. De Tweede Wereldoorlog is niet iets wat je al te luchtig moet beschrijven.

Ondanks het trieste onderwerp is Mischling een boek dat je gelezen moet hebben. Het doordringt je van het feit dat je blij moet zijn met de vrijheid die je hebt. Hoeveel er ook geklaagd wordt over slechte economische tijden, zo slecht hebben we het echt niet. Als iedereen een beetje meewerkt door anderen niet van alles op te dringen, hebben we niets te klagen.

5 sterren

Meer informatie over Mischling

  • Oorspronkelijke titel: Mischling
  • Uitgever: Signatuur
  • Verschijningsdatum: 1 november 2016
  • Aantal pagina’s: 365
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789056725686
  • ISBN (ebook): 9789044975390

Plaats een reactie