Het laatste offer – Simone van der Vlugt

Het laatste offer van Simone van der VlugtSimone van der Vlugt begint Het laatste offer met de mededeling: ”De ontdekking is puur toeval”. Deze ontdekking zal echter grote gevolgen hebben. Niet alleen voor Nicolaas Bogaards, die de ontdekking doet, maar ook voor zijn zoon Jef. Zelfs Birgit, die Jef in het begin van het boek voor het eerst ontmoet, ontkomt niet aan de gevolgen.

Waar gaat Het laatste offer over?

In het eerste hoofdstuk van Het laatste offer zijn we getuige van de bijzondere ontdekking die Nicolaas Bogaards doet in de tempel van Karnak, een heiligdom in Egypte. Wat hij precies ontdekt, houdt hij nog even voor zichzelf en ook wij lezers weten niet meer dan dat het heel speciaal moet zijn.

De jonge Birgit is toe aan een avontuurtje. Als ze de knappe Jef tegenkomt, denkt ze er dan ook geen seconde over na en dezelfde avond nog delen ze samen haar slaapkamer. Twee heftige nachten en een mooie dag ertussen volgen. Dan is Jef opeens weg. Birgit snapt niet hoe ze zich zo in hem heeft kunnen vergissen, het leek zo echt.

Birgit weet Jef op te sporen en stort zich daarmee in een avontuur waar ze nooit van had kunnen dromen. Jef blijkt namelijk achterna gezeten te worden door een onguur type dat hem probeert te vermoorden. De vader van Jef, Nicolaas Bogaards, had hem verteld dat hij iets ontdekt had en dat hij later zou bellen om meer te vertellen. Vanaf dat moment krijgt Jef echter geen contact meer met zijn vader en verschijnt zijn achtervolger op het toneel.

Jef besluit naar Egypte te gaan om zijn vader te zoeken. In een opwelling besluit Birgit mee te gaan. Angstige maar ook mooie momenten volgen. Zullen ze Nicolaas vinden?

Mijn mening over Het laatste offer

Met Het laatste offer heeft Simone van de Vlugt een geschiedenisboek met een spannend verhaal gecombineerd. Door dit boek te lezen, word je het verleden ingezogen, terwijl je intens meeleeft met Jef terwijl hij zijn vader zoekt.

Aan het begin van de zoektocht vraag Birgit zich af waarom ze eigenlijk mee is gegaan. Toen ze vertrok, vroeg ik me dat ook af. Ik denk dat Birgit mee moest omdat ze een goed personage is waar Jef zijn kennis over de geschiedenis aan kwijt kan. En andersom kan Birgit Jef ook het een en ander leren.

Simone van der Vlugt gebruikt de geschiedenis om er een heel eigen draai aan te geven. Ze heeft in dit boek een nieuw verleden gecreëerd. Het komt soms wat onwaarschijnlijk over, maar door de manier waarop het geschreven is, geloof je alles. Het boek laat je je afvragen of wat in de geschiedenisboekjes staat, de waarheid wel is.

Het laatste offer is spannend vanaf het begin tot het einde. Het geeft een originele kijk op de wereldgeschiedenis. De schrijfstijl is prettig, het boek leest lekker vlot en ik had dan ook steeds moeite om het weg te leggen. Ik zou dit boek dan ook aanraden aan lezers die van spanning met een flinke dosis historie houden.

4 sterren

Meer informatie over Het laatste offer

  • Uitgeverij: Anthos
  • Verschijningsdatum: februari 2007
  • Aantal pagina’s: 312
  • Verkrijgbaar als: paperback, hardcover, ebook
  • ISBN (paperback): 9789041420787
  • ISBN (hardcover): 9789041411723
  • ISBN (ebook): 9789041418036

Meer weten over Simone van der Vlugt? Kijk op haar website!

Plaats een reactie