Marionet – Daniel Cole

Marionet van Daniel ColeEnige tijd geleden werd Londen opgeschrikt door de Lappenpopmoorden. De dader heeft anderen blijkbaar geïnspireerd want rechercheur Emily Baxter krijgt te maken met moorden die duidelijk verwijzen naar deze eerdere zaak. De slachtoffers bevinden zich echter wel aan de andere kant van de oceaan, in New York. Baxter reist erheen om hulp te bieden. Samen met collega’s Curtis en Rouche gaat ze op onderzoek uit, maar ze kunnen niet voorkomen dat er veel meer slachtoffers vallen. Marionet van Daniel Cole is het vervolg op Ragdoll.

Marionet in het kort

In New York wordt een lijk gevonden, hangend aan een brug. Op zijn borst is het woord ‘Lokaas’ gekerfd. Dit is een duidelijke verwijzing naar de eerdere Lappenpopmoorden. De dader is ook overleden, hij heeft het woord ‘Pop’ op zijn borst staan. Terwijl Emily Baxter vanwege haar ervaring met de Lappenpopmoordenaar naar New York reist, wordt een volgend duo van dader en slachtoffer gevonden. En ook in Londen worden vergelijkbare moorden gepleegd.

In ieder geval is er dus steeds een andere dader. De rechercheurs staan voor een raadsel. Wie krijgt deze mensen zover om een moord te plegen en daarbij zelf ook om het leven te komen? Graven in het verleden van de verschillende daders/slachtoffers levert aanvankelijk weinig op. Tot Baxter haar collega Edmunds, die noodgedwongen de afdeling Moordzaken heeft verruild voor Fraude, vraagt zich er in te verdiepen. Het brein achter de gebeurtenissen laat zich echter nog niet vinden.

In New York komt het tot een climax, dat was helaas niet te voorkomen. Baxter reist terug naar Londen waar ze gaat proberen een vergelijkbare ramp voor te zijn. Een aantal zenuwslopende dagen volgt.

Mijn mening

Het boek begint aan het einde van het verhaal, waardoor het compleet onduidelijk is wat er aan de hand is. En eigenlijk maakte het mij ook niet echt nieuwsgierig. Ik was dus blij toen het verhaal verder ging bij het begin. Het eerste deel beviel me wel. Een aantal absurde moorden aan twee kanten van de oceaan, goed bedacht. Maar naarmate het verhaal vorderde en het gebeuren steeds groter werd, verloor ik mijn interesse. Het was allemaal een beetje veel van het goede en dat maakte het ook wat onoverzichtelijk.

De Engelstalige titel zegt het al: Marionet is een vervolg op Ragdoll. En je moet de gebeurtenissen uit dat eerste boek ook nog redelijk paraat hebben als je Marionet gaat lezen. Er wordt namelijk nogal eens terugverwezen. Ikzelf had het niet meer zo goed voor ogen allemaal, ruim een jaar nadat ik Ragdoll las. En dat maakte het hier en daar wat onbegrijpelijk. Marionet is dus echt niet prettig als losstaand boek te lezen.

Het boek is verder wel prettig geschreven. Het leest goed en er zit voldoende vaart in. Vanwege de te grote afhankelijkheid van het vorige boek en de overdaad aan gebeurtenissen aan het einde geef ik het toch maar drie sterren.

3 sterren

Meer informatie over Marionet

 • Oorspronkelijke titel: Hangman. Ragdoll Book 2
 • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
 • Verschijningsdatum: februari 2018
 • Aantal pagina’s: 400
 • Verkrijgbaar als: paperback, ebook, dwarsligger
  • ISBN (paperback): 9789021023199, 9789024576005
  • ISBN (ebook): 9789024576012
  • ISBN (dwarsligger): 9789049806859

Plaats een reactie