Lieve Amy – Helen Callaghan

Lieve Amy van Helen CallaghanMargot Lewis is lerares en beantwoordt als Lieve Amy brieven van lezers van een krant. Op een dag krijgt ze een brief van Bethan Avery, die haar dringend vraagt haar te helpen. Ze zit ergens opgesloten en ze weet niet waar. Deze Bethan is echter jaren geleden ontvoerd en aangenomen is dat ze dood is. Recent is echter Katie Browne verdwenen. Margot denkt dat beide zaken met elkaar te maken hebben en gaat op onderzoek uit. Dan blijkt dat ze dieper in de zaak verwikkeld is dan ze voor mogelijk had kunnen houden. Lieve Amy van Helen Callaghan is het spannende verhaal van een ontvoering waarbij niets is wat het lijkt.

Lieve Amy in het kort

Scholiere Katie Browne heeft het thuis niet altijd gemakkelijk. Daarom wordt al snel aangenomen dat ze is weggelopen terwijl ze in werkelijkheid is ontvoerd. Margot Lewis, die als Lieve Amy brieven van lezers beantwoordt in een krant, volgt de zaak op de voet. Als de zoektocht naar Katie is gestaakt, ontvangt Margot in haar rol van Lieve Amy opeens een brief ondertekend door Bethan Avery. Deze Bethan is echter al jaren geleden ontvoerd en zij zou dood zijn: er is immers een bebloed nachthemd van haar gevonden.

Later volgen er meer brieven van Bethan. Ze schrijft dat ze gevangen zit in een kelder en vraagt Lieve Amy haar te helpen, haar zo snel mogelijk te vinden. Margot wil hier gehoor aan geven. Ze brengt de brieven naar de politie maar die doen aanvankelijk niet veel omdat ze denken dat er een grappenmaker actief is. Tot blijkt dat de brieven daadwerkelijk door Bethan zijn geschreven.

Margot was al betrokken bij de zaak en raakt er nu steeds verder in verstrikt. Ze is ervan overtuigd dat er een verband is met de verdwijning van Katie Browne. Als ze begint te vermoeden dat ze Bethan misschien in het verleden heeft ontmoet, gaat ze alleen maar meer haar best doen de politie te helpen. De aandacht van de ontvoerder is echter ook gewekt, waardoor Margot haar leven niet meer zeker is. Ze moet alles op alles zetten om Katie te vinden en tegelijk tegen de demonen uit haar verleden te vechten.

Mijn mening over Lieve Amy

Wat me vooral is opgevallen in Lieve Amy is het warrige. Zo rijdt Margot ergens hard langs en dan staat ze opeens in vaststaand verkeer. Verder gebeurt het nogal eens dat je van het ene op het andere moment in een andere scène zit terwijl er geen overgang te zien was. Hooguit dat het nieuwe stuk op een volgende pagina staat, maar dan nog is niet duidelijk dat je opeens ergens anders zit. Verder is er op de schrijfstijl niet heel veel aan te merken, hoewel het op een of andere manier niet heel vlot las.

Het verhaal is wel apart. Niet zozeer omdat er meisjes ontvoerd worden, dat gebeurt in wel meer boeken. Het is meer het eerste slachtoffer en wat er van haar geworden is dat het boek interessant maakt. Ik zal niet verklappen wat ik precies bedoel, dat moet je zelf maar lezen.

Lieve Amy is geschreven vanuit verschillende personages. Het meest is Margot aan het woord, maar ook de ontvoerder en Katie komen aan de beurt. Zo krijg je meer te weten over de werkwijze en motieven van de dader. Het haalt echter niet de spanning eruit omdat je nog steeds niet weet of Katie gevonden gaat worden en wat er nu eigenlijk met Bethan is gebeurd. Op spanning scoort dit boek dus goed.

De combinatie wel spannend – niet supervloeiend leesbaar zorgt dat ik voor Lieve Amy drie sterren over heb.

3 sterren

Meer informatie over Lieve Amy

  • Oorspronkelijke titel: Dear Amy
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: augustus 2016
  • Aantal pagina’s: 336
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789026334207
  • ISBN (ebook): 9789026334214

Plaats een reactie