Liegbeest – Jet van Vuuren

Liegbeest van Jet van VuurenOp het verlaten station van Utrecht wordt Joost Laarmans door een groep jongens in elkaar geslagen en voor dood achtergelaten. Jaren laten vieren deze jongens het vijfde lustrum van hun jaarclub. Ze huren Hannah in om hun troep op te ruimen en vooral te zwijgen over alles wat ze hoort. Ze weten echter niets van haar connectie met Joost en haar werkelijke motieven om voor poetsvrouw te spelen. En Hannah is niet de enige die liegt. In Liegbeest van Jet van Vuuren spreekt niemand de waarheid, dus hoe zit het nu werkelijk?

Liegbeest in het kort

Jochem Nijhoff organiseert het vijfde lustrum van zijn jaarclub van het Utrechtse corps in zijn buitenhuis. Om vooral te kunnen genieten, huurt hij Hannah in om de zooi op te ruimen. Hij heeft haar gevonden via zijn secretaresse Roos. Belangrijkste functie-eis: zwijgen. De verschillende leden van de jaarclub hebben elk hun eigen geheimen: drugsgebruik, vreemdgaan, schulden en meer. Angstvallig proberen ze alles voor de anderen verborgen te houden.

Jaren geleden was Hannahs broer Joost ‘s avonds laat onderweg naar de verjaardag van zijn zus, toen hij op het station werd overvallen door een groep jongens. Ze sloegen hem volledig in elkaar en lieten hem zwaargewond achter. Hannah heeft het tot haar levenstaak gemaakt de daders te vinden en wraak te nemen.

Roos is de secretaresse van Jochem Nijhoff. Jarenlang heeft ze alles van hem gepikt, maar nu is het haar beurt. In het lustrumweekend moet het gebeuren. Ze heeft Hannah in vertrouwen genomen, want dat is haar beste vriendin en ze moet haar helpen. Hannah heeft echter zo haar eigen agenda.

Vlak voor het weekend valt een van de vrienden onder verdachte omstandigheden van zijn paard en overlijdt. Niet lang daarna krijgen de anderen een vreemd appje waaruit blijkt dat er een volgend slachtoffer zal komen. Als er dan tijdens het lustrumfeest verdachte dingen gebeuren, begint Jochem al gauw te vermoeden dat er iemand is die op de hoogte is van wat de vriendengroep jaren geleden heeft gedaan. Maar wat er precies aan de hand is, is lastig te bepalen omdat niemand de waarheid spreekt.

Al snel loopt alles uit de hand en lijkt niemand de boel nog onder controle te hebben. Roos en Hannah proberen te vluchten want ook zij zijn hun leven niet meer zeker. De vraag is of de waarheid ooit boven tafel gaat komen.

Mijn mening over Liegbeest

In heel Liegbeest is er werkelijk niemand die de waarheid spreekt. Dat zorgt dat je tijdens het lezen continu in de gaten moet houden of wat er gezegd wordt, wel past binnen het logische plaatje. En als je tegen het einde denkt te weten wie de echte bedreiger van de jaarclubleden is, dan blijkt het toch weer anders te zijn. Je gelooft me dus wel als ik zeg dat het boek spannend is tot het einde.

Dat iedereen liegt is tegelijk ook een beetje een minpunt in dit boek. Het is wel heel veel alles bij elkaar. Het komt soms wat overdreven over. Maar de motieven van de mogelijke daders zijn wel duidelijk en goed te begrijpen. In Liegbeest had ik dus vooral sympathie voor degene die wraak wilde nemen en niet voor de slachtoffers. Dat bevalt me altijd wel in een boek.

Verschillende personen vertellen het verhaal. Meestal is wel meteen duidelijk wie aan het woord is. De mannen hebben elk een eigen stijl, net als de vrouwen. Het verhaal speelt zich in slechts een paar dagen af, met voor elke dag een hoofdstuk. Enkele flashbacks zorgen ervoor dat de context helemaal duidelijk is en zorgen voor wat extra afwisseling in het verhaal. De hoofdstukken zijn elk weer onderverdeeld in duidelijk onderscheiden stukken, elke verteller heeft een afgebakend stukje. Dat helpt ook om mogelijke verwarring te voorkomen. Het boek leest dus lekker weg en verdient daarmee vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Liegbeest

  • Uitgeverij: Karakter Uitgevers BV
  • Verschijningsdatum: januari 2019
  • Aantal pagina’s: 304
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789045218717
  • ISBN (ebook): 9789045218816

1 gedachte over “Liegbeest – Jet van Vuuren”

  1. Ik wachtte met spanning op de boeken, die ik in februari zou kunnen downloaden. Echter, noppes. Zelfs als ik de site intik krijg ik niet de gelegenheid. Moet ik soms opnieuw betalen of wat dan ook?

    Beantwoorden

Plaats een reactie