De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden – Jonas Jonasson

De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden van Jonas JonassonAllan Karlsson is terug! Een jaar geleden vestigde hij zich, na allerlei avonturen, in een luxe hotel op Bali. Nu begint hij zich te vervelen. Een mislukte ballonvaart brengt hem met zijn vriend Julius op een Noord-Koreaans schip, dat toevallig net in het diepste geheim vier kilo verrijkt uranium vervoert. Dit is het begin van weer een nieuwe reeks verwikkelingen waar Allan in terechtkomt. Het gaat van Noord-Korea via Amerika en Zweden naar Afrika. Zal hij daar dan eindelijk zijn rust vinden? De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden van Jonas Jonasson vertelt het je.

De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden in het kort

Een jaar geleden is Allan Karlsson op zijn honderdste verjaardag ‘ontsnapt’ uit het bejaardenhuis waar hij woonde. Via allerlei omzwervingen kwam hij met een koffer met geld en zijn vriend Julius in een luxe hotel op Bali terecht. Nu begint het geld op te raken en beginnen ze zich te vervelen.

Als afleiding gaan de heren een ballonvlucht maken ter gelegenheid van Allans verjaardag. Natuurlijk gaat er van alles mis en zo belanden ze in zee. Ze worden opgepikt door een Noord-Koreaans schip dat, heel toevallig, vier kilo verrijkt uranium vervoert. Allan doet zich voor als kerngeleerde en zo weten ze levend het vaste land te bereiken. Nu alleen nog ontsnappen uit dat land.

Natuurlijk lukt dat en voor ze het weten zijn de mannen onderweg naar Amerika. Toevallige ontmoetingen leiden tot een contact met Angela Merkel. Dat blijkt een mooi slachtoffer om die uranium bij te lozen. Allan en Julius keren terug naar Zweden. Ze hebben echter geen cent op zak. Dat leidt natuurlijk weer tot een interessante ontmoeting maar ook weten ze al snel een vijand te maken. Met hun nieuwe vriendin Sabine reizen ze naar Afrika. Daar stuiten ze bij toeval op weer een verrassing van Noord-Korea.

Samen weten ze het tot een goed einde te brengen, waarna Allan en Julius alsnog van hun welverdiende rust kunnen gaan genieten.

Mijn mening over De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden

Grappig zonder dat het lijkt of geprobeerd wordt grappig te zijn. Zo heb ik De 100-jarige man ervaren. Om heel veel uitspraken kun je enorm lachen terwijl het eigenlijk niet eens zo heel humoristisch is allemaal. Hoewel een man van 101 die in een mand van een luchtballon in zee landt en het toch overleeft en alles wat daarna komt natuurlijk moeilijk heel serieus is te nemen. Maar ondertussen worden wel veel grote wereldproblemen besproken. Je kan alle kanten op dus, met dit boek.

De meeste personages zijn een beetje karikaturen. Ze zijn iets en dat zijn ze overtuigend. Bijvoorbeeld de nazi die in het verhaal voorkomt. Die is ook echt niks anders dan nazi en gedraagt zich er steeds naar. Maar dat dan wel weer op een leuke manier. Dat maakt de figuren soms extra aantrekkelijk. Ook van de bekende wereldburgers die in het boek voorkomen, zijn bepaalde karaktertrekken extra uitgelicht en aangedikt. Vooral in het geval van Donald Trump is dat af en toe vrij hilarisch.

Verschillende personen vertellen het verhaal. Allemaal een beetje in dezelfde stijl, dat wel, maar niet verwarrend. Het leest lekker weg, is prettig geschreven. Het boek is een vervolg op De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Natuurlijk is het beter dat boek eerst te lezen maar ik had het idee dat het ook wel te volgen is als je dat eerste boek niet hebt gelezen. En anders kun je altijd nog eerst de film gaan zien.

4 sterren

Meer informatie over De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden

 • Oorspronkelijke titel: Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket
 • Uitgeverij: Atlas Contact
 • Verschijningsdatum: juli 2018
 • Aantal pagina’s: 384
 • Verkrijgbaar als:
  • Hardcover (ISBN: 9789025452704)
  • Ebook (ISBN: 9789025452735)
  • Dwarsligger (ISBN: 9789049806682)

1 gedachte over “De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden – Jonas Jonasson”

Plaats een reactie