Leef, lach, loch – Vanessa Gerrits

leef, lach, loch van Vanessa GerritsEsme is eerstejaars studente Toerisme en ze gaat voor het eerst op stage. Dat ze niet naar de plaats van haar eerste keuze kan, verbaast haar niet. Dat ze echter ook niet naar haar tweede optie, een hotel in Egypte, blijkt te kunnen, is echt een tegenvaller. Nu moet ze noodgedwongen naar Schotland. De North Ness Inn en zijn bewoners weten Esme echter totaal te verrassen. Leef, lach, loch is het eerste deel in een serie van Vanessa Gerrits.

Leef, lach, loch in het kort

Na het einde van een niet al te beste relatie heeft Esme besloten alsnog haar droom na te jagen: ze is Toerisme gaan studeren. Ze is met haar 23 jaar dan wel niet de jongste van de klas, maar dat kan haar niets schelen. Nu is het tijd voor haar eerste stage. Het hotel van haar eerste keuze, op Fiji, is niet meer beschikbaar. Gelukkig heeft ze een minder populaire plaats als tweede op haar lijst: Egypte. Zon en zee is wat Esme wil. Als dan ook Egypte niet mogelijk blijkt te zijn, is Esme totaal in paniek.

De enig overgebleven stageplaats is de North Ness Inn in het dorpje Drumnadrochit, Schotland. Regen en wind in plaats van warmte en zon. Esme kan het niet over haar hart verkrijgen het haar familie en vriendinnen te vertellen, zo blij zijn ze allemaal voor haar dat ze op reis gaat.

Eenmaal in Schotland aangekomen, wordt het nog erger. De baas van de inn, een knappe, jonge vent, vertelt Esme dat ze niet welkom is en de volgende dag weer naar huis kan. Gelukkig zien Aileen, die in de inn werkt, en haar zoon Farley het wel zitten. Esme weet de baas te overtuigen dat ze nuttig kan zijn, want nu ze er eenmaal is, wil ze er het beste van maken. Dat wordt overigens wel lastig, want ze krijgt al vrij snel bepaalde gevoelens voor een bepaalde persoon. Maar zijn die ook wederzijds?

Esme werkt hard om haar plek in de inn waard te zijn en ze weet mooie dingen voor elkaar te krijgen. Zo wordt haar verregende stageplaats toch nog een vrolijk avontuur. En dat met een romantisch staartje.

Mijn mening

Dit is een leuk boek voor als je zin hebt in wat onbekommerd ontspannen. Heel geschikt voor het najaar, want hoewel het boek in het voorjaar speelt, komt er nauwelijks zon aan te pas. Dit type boek is eigenlijk heel voorspelbaar. Jongen en meisje ontmoeten elkaar, vinden elkaar eerst niet leuk maar vallen dan toch voor elkaar maar door allerlei obstakels komen ze maar niet samen. De invulling verschilt alleen steeds. Toch leuk van dit boek dat het niet in een warm, zonnig land speelt maar gewoon lekker in de regen. Weer eens wat anders.

Af en toe viel me wat vreemd woordgebruik op. Ik zocht er niet veel achter, maar ik kreeg de verklaring toen ik wat meer over Vanessa Gerrits las: ze is Vlaamse. En dan is het opeens een heel Nederlands boek voor een Belgische auteur. Met andere woorden, ik zou meer ‘ander’ taalgebruik verwachten. Uit het boek zelf wordt het verder niet duidelijk. Er wordt nergens gezegd waar Esme vandaan komt, waar ze studeert. Eigenlijk is nergens uit af te leiden of ze in Nederland of België zou wonen. In een land waar de Kruidvat winkels heeft, dat dan weer wel.

Wil ik de volgende delen ook lezen? Tja, ik ben wel een beetje nieuwsgierig naar het vervolg eigenlijk. Het zijn natuurlijk geen literaire hoogstandjes, maar dat geeft niet als je puur voor de ontspanning leest. Dan leest het gewoon lekker weg. De boeken zijn alleen als e-book te krijgen en kosten bijna niets, dus misschien dat ik de volgende ook maar lees!

4 sterren

Meer informatie over Leef, lach, loch

  • Uitgeverij: LOFT Books (Ambo|Anthos)
  • Verschijningsdatum: juli 2020
  • Aantal pagina’s: 235
  • Verkrijgbaar als: e-book
  • ISBN: 9789047205562

Plaats een reactie