Kobo app: lezen op tablet of smartphone

Het startscherm van de Kobo appAls je boeken leest op je tablet, dan heb je een app nodig. Als je je boeken koopt bij Kobo, dan kun je daar de Kobo-app voor gebruiken. Lekker makkelijk, al je aankopen verschijnen vanzelf in de app. Op die manier laat je je echter wel een app opdringen door een boekverkoper. Dat hoeft niet erg te zijn, als de app goed is. Hoe zit dat met de Kobo-app? Ik probeerde hem uit. Ik gebruik de Android-versie. Er is ook een versie voor Apple-producten.

Startscherm

Als je de app opent, begin je op het startscherm. Daar staan de boeken die je op dit moment open hebt. Nu heb ik geen open boeken, dus voor mij is het een lege lijst. Heel handig van Kobo kun je onderaan dit scherm meteen suggesties zien voor boeken die je eventueel interesseren. Bovendien zie je er het begin van de top 50. Zo mis je nooit de populairste boeken. Maar je hoeft natuurlijk niet meteen een boek te gaan kopen. Je kunt ook naar je leeslijst gaan.

Aanbevolen boeken en de top 50 in de Kobo app

Leeslijst

In de leestlijst vind je een overzicht van boeken die je bij Kobo hebt gekocht en waarvan de app denkt dat je ze nog niet hebt gelezen. Het zijn alleen plaatjes, de boeken zelf moet je eerst nog downloaden voor je ze kunt gaan lezen. Dat kan meteen in dit scherm door erop te klikken.

Na het downloaden kun je het boek openen. Het leuke is dat als je op je Kobo-e-reader notities bij het boek hebt gemaakt, dat je die dan hier ook zien. Alleen zie ik die ene notitie die ik gemaakt heb wel meer dan tien keer terug. Foutje? Het zal nu ook op je startscherm verschijnen, omdat het open is. Daar krijg je nu ook meteen suggesties voor andere boeken op basis van het boek dat je net geopend hebt.

Alle items

Wil je een overzicht van al je Kobo-boeken, dan kun je dat krijgen onder het menu-kopje ‘Alle items’. Gelezen boeken staan gemarkeerd als gelezen, maar er zijn ook boeken die niet gelezen zijn maar ook niet op de leeslijst staan. Die kun je zelf aan de leeslijst toevoegen via een menuutje bij het boek. Waarom die boeken dan niet als gelezen gemarkeerd zijn en bovendien niet op de leeslijst staan, is mij niet duidelijk. Het komt op mij wat onlogisch over.

Andere mogelijkheden van de Kobo-app

De Kobo-app is een winkelapp dus je kunt er boeken kopen in de Shop. Je kunt vrij zoeken, of door de aanbiedingen of aanbevelingen bladeren. Alleen jammer dat als je via de banners naar aanbiedingen wilt gaan, dat dat niet altijd werkt.

Als ik een boek ga kopen, wil ik er eerst meer over lezen. Als ik op de startpagina van de winkel bij de aanbevolen boeken, top 50 boeken of nieuw verschenen boeken op een kaft tik, gebeurt er niets. Wel kan ik het boek meteen kopen door op de prijs te tikken. Niet handig. Meer info krijg ik pas als ik via het zoekscherm naar het boek ga zoeken.

Het is niet mogelijk boeken van andere aanbieders te importeren. Lees je dus niet alleen boeken van Kobo dan heb je meerdere apps nodig en raken je boeken verspreid over deze apps. Voordeel is wel weer dat je op verschillende apparaten kan lezen, want de app synchroniseert automatisch tussen bijvoorbeeld je tablet en smartphone. Alleen op je Kobo e-reader moet je zelf even synchroniseren.

Lezen met de Kobo-app

Lezen in de Kobo appHet belangrijkste doel van een app is voor mij het lezen zelf. In de app is het boek verdeeld over twee kolommen (bladzijden) als je je tablet in landscape-stand houdt. In portrait-stand is er één kolom. Dat is goed, te brede teksten lezen niet prettig. De pagina omslaan doe je door te vegen of aan de zijkant van het scherm te tikken. In het midden tikken levert de menu’s op.

Je kunt van alles zelf instellen: er is een dag- en een nachtmodus, je kunt de helderheid instellen als je je tablet dat niet automatisch laat doen, je hebt keuze uit drie lettertypen, voor de lettergrootte kun je schakelen tussen heel klein en heel groot. Bij de landscape-stand kun je ook kiezen voor één kolom, mocht je dat prettiger vinden.

De keuzemogelijkheden zijn niet extreem groot, maar je hebt in ieder geval iets te kiezen. Om te lezen is de app dus best geschikt.

Instellingen van de Kobo app

Mijn oordeel over de Kobo-app

Als leesapp is de Kobo-app geschikt, met als groot nadeel dat je er alleen je bij Kobo gekochte boeken kunt lezen. Koop je ook wel eens boeken elders, dan raken je boeken verspreid over meerdere apps en raak je het overzicht gemakkelijk kwijt. Voor mij is dat een reden om deze app niet te gebruiken.

Plaats een reactie