Ik zie jou – Clare Mackintosh

Ik zie jou van Clare MackintoshZoë Walker zit in de trein en bladert wat door de krant. Dan valt haar oog op een foto bij een advertentie tussen de dating-oproepen. Haar foto. Ze vindt het vreemd maar wordt pas echt bang als later een vrouw vermoord wordt. Ook van deze vrouw had een foto in de krant gestaan. Agente Kelly Swift wil niets liever dan weer rechercheur worden en bijt zich vast in deze zaak. Zoë voelt zich niet veilig en dat blijkt terecht te zijn. Ze komt dichter bij de dader dan ze had kunnen vermoeden. In Ik zie jou introduceert Clare Mackintosh een nieuwe manier voor potentiële daders om hun slachtoffers te vinden.

Ik zie jou in het kort

Zoë Walker is moe van een lange dag werken. Ze leest de krant wel maar neemt er niet veel van op. Tot haar aandacht getrokken wordt door een advertentie. Haar foto staat erbij. Ze laat hem thuis zien maar haar man zegt dat de vrouw op de foto alleen maar op haar lijkt. Zoë gaat er op letten en ziet dat er dagelijks dergelijke advertenties verschijnen. En dan herkent ze een moordslachtoffer als een van de vrouwen op de foto’s.

Agente Kelly Swift werkt bij British Transport maar wil niets liever dan weer rechercheur worden. Dat was ze eerder ook maar door een niet al te handige actie is ze overgeplaatst. Als ze over het verband tussen de vermoorde vrouw en de advertenties hoort, smeekt ze bijna om bij het team te mogen werken dat deze zaak moet oplossen. Eenmaal daar bijt ze zich er volledig in vast.

Er worden steeds meer zaken geïdentificeerd die met de advertenties te maken hebben. Een overeenkomst tussen al deze gevallen is dat de vrouwen met de trein en metro door Londen naar hun werk reizen. Bij de advertenties staat een website genoemd. Hier kom je echter niet zomaar op, daar is een duur abonnement voor nodig en vooral ook een inlogcode.

Zoë verdenkt verschillende mensen uit haar omgeving. De nieuwe vriend van haar dochter heeft iets verdachts. En ook het gedrag van haar eigen man is vreemd te noemen. Als ze eindelijk ontdekt wie achter de website zit, is het de vraag of het niet al te laat is om zichzelf en haar familie te beschermen.

Mijn mening over Ik zie jou

Het eerste boek van Clare Mackintosh werd goed verkocht en ook dit tweede boek doet het goed. En ik kan wel begrijpen waarom. In Ik zie jou heeft Mackintosh een nieuwe manier verzonnen waarop mensen met elkaar in contact kunnen komen. Dat is dan wel een eenzijdige manier die onverwachte gevolgen heeft gehad. Het levert een origineel verhaal op waarin je lekker meeleeft met de verwarring en angst van de hoofdpersoon.

Een belangrijk thema in dit boek is routine. Elke dag hetzelfde doen is makkelijk, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Nu is het goed voor je hersenen om af en toe nieuwe dingen te doen. Na het lezen van dit boek gaan jouw hersenen het vast heel goed krijgen: je neemt nooit meer steeds dezelfde route naar je werk, zeker niet als je met de trein reist!

Het verhaal wordt verteld door Zoë en Kelly en kleine stukjes door de persoon achter de website. Zoë en Kelly leer je zo vrij goed kennen. En je ziet iets meer van de motieven van de dader, hoewel nog steeds niet erg duidelijk wordt waarom deze doet wat hij doet. Het wordt in ieder geval niet duidelijk wie het is en dat is goed om het lekker spannend te houden. Het boek leest verder lekker weg. Hier zou ik er wel meer van willen lezen. Daarom geef ik Ik zie jou vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Ik zie jou

 • Oorspronkelijke titel: I see you
 • Uitgeverij: De Fontein Romans & Spanning
 • Verschijningsdatum: juni 2017
 • Aantal pagina’s: 384
 • Verkrijgbaar als:
  • Paperback (ISBN: 9789026146404)
  • Ebook (ISBN: 9789026137761)
  • Dwarsligger (ISBN: 9789049805913)

Plaats een reactie