Ik wist het al – Kristin Harmel

Ik wist het al van Kristin HarmelKate is al twaalf jaar weduwe en staat op het punt opnieuw te trouwen. Ze denkt dat ze gelukkig is met haar nieuwe leven met Dan. Natuurlijk mist ze haar overleden man Patrick wel, maar haar nieuwe man is ook goed voor haar. Dan beginnen de dromen. Het lijkt bijna werkelijkheid, zo levendig beleeft ze alles. ‘s Nachts leeft Patrick weer en hebben Kate en hij zelfs een dochter samen. Dit maakt Kate aan het twijfelen. Doet ze er goed aan met Dan te trouwen? Ik wist het al van Kristin Harmel gaat over verlies en het vinden van nieuw geluk.

Ik wist het al in het kort

Kate was heel gelukkig getrouwd met Patrick, tot ze op een dag twaalf jaar geleden moest horen dat hij bij een auto-ongeluk was overleden. Lange tijd geloofde ze niet dat ze het leven weer zou kunnen oppakken en gelukkig kon zijn. Uiteindelijk ontmoette ze Dan en nu is ze met hem verloofd. Zou het dan toch nog goed komen?

Na de verloving beginnen de dromen. ‘s Nachts, als Kate slaapt, komt ze in een leven terecht waarin Patrick nog leeft en ze samen zelfs een dochter, Hannah, hebben. De dromen lijken bijzonder echt. In de droom is Hannah doof. Om beter met haar te kunnen communiceren, gaat Kate in het echte leven een cursus gebarentaal volgen.

Kate werkt als muziektherapeute met kinderen met problemen. Andrew, de docent gebarentaal, weet Kate al snel over te halen die ervaring samen met haar nieuwe kennis van de doventaal in te zetten voor dove kinderen die in pleeggezinnen wonen. Kate haalt hier veel voldoening uit. Ze gaat zich steeds meer afvragen of ze misschien voorbestemd was een ander leven te hebben dan ze nu heeft met Dan. Ze vraagt zich zelfs af of ze wel met Dan moet trouwen.

De dromen worden steeds echter. Er zijn dingen die Kate onmogelijk kan weten, maar die ze dankzij de dromen toch weet. Ze bijt zich steeds meer vast in het uitzoeken van de betekenis van de dromen. Langzamerhand ontdekt Kate de ware bedoeling van haar nachtelijke uitstapjes.

Mijn mening

Ik wist het al combineert een echt verhaal over verlies en hervonden geluk met een enigszins magische droomwereld. Het is duidelijk dat niet alles wat er gebeurt, ook daadwerkelijk mogelijk is. Het wordt echter zo gebracht dat je er in meegaat en niets liever wil dan dat Kate haar dromen blijft krijgen.

Ik vind het een heel mooi verhaal. Natuurlijk is het erg triest dat Kate haar man al op zo jonge leeftijd verliest. Hoe haar leven zich uiteindelijk ontwikkelt, geeft echter wel hoop. Het leven hoeft niet altijd ellendig te blijven, ook al gebeurt er iets ergs. Ook is het niet altijd het beste om te kiezen voor iets wat voldoet. Het vraagt soms wat moed, maar dan kun je wel een beter leven krijgen. Dit heeft Kate duidelijk ervaren.

Het verhaal sleept je zo mee en is zo lekker geschreven, dat je het eigenlijk het liefst in een keer uit zou willen lezen. Daarvoor is het boek net iets te dik. Gelukkig, zou ik zeggen, want zo kun je langer genieten. Het enige dat ik jammer vind, is de titel. De Engelstalige dekt de lading zoveel beter dan de Nederlandse. Ik geef Ik wist het al vier sterren, omdat het hoop geeft voor wie met verlies te maken heeft en extra blijdschap voor wie al gelukkig is.

4 sterren

Meer informatie over Ik wist het al

  • Oorspronkelijke titel: The life intended
  • Uitgeverij: Boekerij
  • Verschijningsdatum: mei 2019
  • Aantal pagina’s: 400
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789022579299
  • ISBN (ebook): 9789402312584

Plaats een reactie